Magazin
0 ogledov

Kitajsko iskanje izgubljenega

Slika je simbolična. Žurnal24 main
Kitajska je napovedala veliko preiskovalno akcijo, s katero naj bi pridobili nazaj predmete, ki so jih britanske in francoske vojaške sile odtujile med požigom cesarske palače leta 1860.

V akciji bodo strokovnjaki obiskovali muzeje po vsem svetu in prepoznavali izgubljene umetniške predmete. Trenutno je v središču pozornosti Britanski muzej, saj se ponaša z veliko kitajsko zbirko, ki pa se obiska kitajskih strokovnjakov ne boji.

Na novico o kitajski nameri so se v Londonu odzvali mirno. Vodstvo muzeja je prepričano, da želijo kitajski strokovnjaki predmete v zbirki le katalogizirati, tako da se srečanja s kitajskimi kolegi celo veselijo. Obisk kitajskih strokovnjakov do zdaj sicer še ni bil napovedan.

Pod drobnogledom štiri velesile
Kot napovedujejo kitajski mediji, bodo pod drobnogledom muzeji, knjižnice in zasebne zbirke, ki se nahajajo v Združenih državah Amerike, Veliki Britaniji, Franciji in na Japonskem. Za kitajsko zgodovino požig in rop cesarske palače predstavljata eno največjih ponižanj.

Letos so se že burno odzvali na dve umetnini, ki sta bili ukradeni iz cesarske palače. Pred časom so namreč avkcijsko prodajali dve bronasti živalski glavi, ki sta bili včasih v lasti umrlega modnega oblikovalca Yvesa Saint Laurenta in njegovega partnerja Pierra Bergea, še pred tem pa sta pripadali Kitajski.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.