Magazin
53 ogledov

Ključno je dihanje skozi nos

Otroci astmatiki naj dihajo z zaprtimi usti. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Astma ni ovira za vrhunski dosežek. Za njo pri nas trpi 14 odstotkov otrok.

Poleg jemanja zdravil je za vzdrževanje boljše kakovosti življenja zelo pomembna redna telesna vadba, ob današnjem svetovnem dnevu astme poudarjajo v društvu Astma in šport.

Dihalnica za otroke. V petek, 6. maja, bo na Rakitni zaključek kolesarskega maratona Za boljši dih. Ob 11. uri bo delavnica za otroke z astmo – Lekova Dihalnica.

Tudi vrhunski športniki
Za astmatike so omejitve v športu povsem individualne. "Nekateri nimajo težav pri nobenem športu, nekateri morda zgolj sezonske zaradi alergenov v zraku, spet tretji se morajo kakšnemu športu res odreči," pojasnjuje predsednik društva Milan Hosta. Po njegovih besedah je izjemnega pomena dihanje med naporom. "Bolniku se ni vedno treba odreči določenemu športu, ampak mora le prilagoditi intenzivnost izvajanja," pravi in dodaja, da astma ni ovira za vrhunski športni dosežek.

Nos je dihalni organ
Otrokom astmatikom svetuje, naj, ko hodijo po svetu in sedijo v šolskih klopeh, dihajo z zaprtimi usti. "Telo jim bo hvaležno, saj bo nos očistil zrak, ki vstopa v pljuča, do celic bo prišlo več kisika, pa tudi zobje bodo rasli naravnost," je nazoren Hosta. Če se jim pri naporu pojavi dražeč kašelj ali dušenje, morajo dejavnost prekiniti in začeti dihati skozi nos, še svetuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.