Magazin
45 ogledov

Ko ne veste, kakšno poklicno pot izbrati

Novo poklicno pot si začrtajte premišljeno. Žurnal24 main
Namen izbire ali spremembe poklicne poti je najti poklic, ki nas zadovoljuje, napolnjuje in osrečuje. Najti hočemo delo, ki ga imamo tako radi, da nimamo občutka, da delamo; kaj šele, da nas za to še plačujejo.

Pa vendar, ne odločajte se o prihodnosti prehitro.

Ni nujno, da je poklic med prvimi desetimi

Ali boste našli takšno poklicno pot, ki jo boste imeli radi, je odvisno od tega, ali je kje sploh na razpolago takšno delo, ki bi ga vi najraje opravljali. Ni pomembno, ali je zaposlitev moderna in uvrščena med "top 10 poklicev" in ali je zlahka dosegljiva. Kar šteje, je le to, da boste pri opravljanju tega dela resnično uživali. Ali boste takšen poklic dejansko našli, je odvisno od vaših veščin, znanj, spretnosti in tega, ali se te ujemajo z vašimi najljubšimi temami, področji, z organizacijo, kjer bi delali, z vašimi cilji, cilji organizacije, vrednotami ter nenazadnje s plačo, ki bi zadovoljila vaše potrebe. Kot vidite, je dejavnikov, ki vplivajo na izbiro vaše poklicne poti, zelo veliko, predvsem pa se razlikujejo prav pri vsakem izmed nas.

Inventura preteklosti
Najboljši način za izbiro (nove) poklicne poti je zato tako imenovana inventura preteklosti. Naredite sistematičen popis veščin in znanj, ki jih že imate, svojih največjih zanimanj in najljubših tem oziroma področij, napišite, kakšne sodelavce si želite, opredelite najpomembnejše cilje v svojem novem poklicu, navedite vrsto organizacije, v kateri bi radi delali in podjetja oziroma organizacije, ki se z navedenimi temami ali področji ukvarjajo. Opišite, kaj točno si želite delati in seveda kakšna je vaša želena plača. Iz vsega dobljenega lahko nato sestavite opis oziroma sliko vaše nove (idealne) poklicne poti, nato pa se o njej posvetujte še z drugimi, da ugotovite, kakšen naziv (ali nazive) ima.

To vam bo vzelo kar nekaj časa, zato tisti, ki nimate ne časa ne volje za kaj takšnega, lahko uberete eno izmed premnogih bližnjic (na primer razni seznami – deset najbolj iskanih poklicev, deset najbolj plačanih poklicev, trendi popularnosti nekaterih poklicev ...). Vendar pa si zapomnite, da bližnjice (pa v kakršnemkoli kontekstu mišljeno) res prihranijo nekaj časa, vendar z njimi tudi nekaj izgubite, in to je v tem primeru natančnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.