Magazin
242 ogledov

Ko otrok noče jesti mesa

Puberteta je mejnik pri vzgoji. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Naj bo razlog, da ne marajo okusa ali se jim smilijo živali – meso, ki ga otrok ne jé, morate nujno nadomestiti z beljakovinami rastlinskega izvora.

Vaš dveletnik vsakič izpljune koščke mesa, tudi ko mu jih poskušate pretihotapiti skupaj z drugo hrano, prvošolka pa joče, da ne bo jedla kravice – razlogi za zavračanje mesa so pri otrocih različni. Z vztrajanjem najbrž ne boste dosegli ničesar, najbrž bodo otroci meso le še bolj zasovražili. Uberite torej drugo pot in beljakovine, železo in B-vitamine v mesu nadomestite z vegetarijansko prehrano, saj brez tega otrok ne more zdravo rasti in se razvijati.

Beljakovine iz mleka in stročnic
Meso naj na jedilniku zamenjajo mlečni izdelki in stročnice. To ne pomeni solate iz sira in fižola – bodite ustvarjalni! Rezino na žaru popečenega sira z modelčkom za piškote oblikujte v nekaj zabavnega, iz stročnic naredite pire ali polpete (odlična izbira za to je čičerka). Pri mlečnih izdelki bodite pozorni, da izberete tiste z zmerno vsebnostjo maščobe.

Železo v zelenjavi
Med najpomembnejše snovi, ki jih vsebuje rdeče meso, spada železo. To je nujno potrebno za prenos kisika po krvi, zato v zdravi prehrani ne sme manjkati. Na srečo ga je veliko tudi v zelenolistni zelenjavi (špinača, solata, ohrovt ...) in rdečem sadju. Poleti imate glede obojega nešteto izbire, zato tople mesece izkoristite za raznovrstne solate in sveže sadne sladice.

Vitaminski dodatki le ob zdravniškem priporočilu
Otrok za normalno rast potrebuje celo vrsto vitaminov in mineralov. Če ste v skrbeh, da mu jih zaradi odklanjanja mesa primanjkuje, ga odpeljite na pregled k zdravniku. Ta bo s pregledom krvi odločil, ali vaš otrok potrebuje tudi kak vitaminski dodatek. Nikar jih ne kupujte sami, brez posvetovanja s pediatrom, saj so lahko zelo škodljivi!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.