Magazin
40 ogledov

Krüh pa lük pa je jüžina

barbarno Arhiv organizatorja
Grof in grofica z gradu Borl jutri vabita na tradicionalni sejem v Cirkulane.

Jutri ob 10. uri se bosta z gradu Borl s kočijo in gardo med ljudstvo spustila grof Jurij Friderik Sauer in njegova milostljiva gospa Marija Barbara Sauer. Opoldne se bosta gnadi sprehodili med stojnicami v Cirkulanah, kjer se bodo s svojimi izdelki predstavili lokalni proizvajalci, ki jima bodo predali tudi dajatve. Obiskala bosta tudi srednjeveški tabor, kjer se bosta srečala z baronom Jakobom Breunerjem Markovskim.

Grof proti baronu

Grof in baron pa se ne bosta le prijazno gledala, saj bosta kresala mnenji okrog prevelike brodnine, ki bi jo moral baron plačati za prevoz svojega vina iz vinogradov v Halozah čez Dravo na Ptujsko polje oziroma v Markovce. Ker je baron ne bo voljan plačati v taki višini, bo vino ostalo na haloški strani. S svojimi možmi bo tudi odločen, da vino kar spijejo in si s tem prihranijo strošek za zasoljeno brodnino. Ali se bosta Sauer in Breuner vendarle dogovorila, boste izvedeli na Barbarnem.

Pokusite jüžensko žüpo

Poleg že tradicionalnega obujanja resničnih srednjeveških likov in prigod bodo letos po starem receptu pripravili srednjeveško juho iz 17. stoletja, ki se po starem izročilu imenuje haloška jüženska žüpa. Gre za juho iz svinjskega mesa, ki so jo običajno jedli ob kolinah. Ob 13. uri pa boste v dvorani v Cirkulanah na predavanju z naslovom Krüh pa lük pa je jüžina tü izvedeli, kako so se prehrambne in kuharske navade na Ptujskem spreminjale skozi stoletja.

Pritrkavanje zvonov

Med zanimivostmi Barbarnega bo tudi slovenska posebnost pritrkavanja zvonov, skupinskega ritmičnega zvonjenja na cerkvene zvone, ki ga bodo izvedli ob 9.45.Sejem Barbarno, ki ga prirejajo na dan, ko goduje farna zavetnica sveta Barbara, sega v 19. stoletje. Danes ga popestrijo obujeni srednjeveški liki – predvsem grof in grofica Sauer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.