Magazin
20 ogledov

Lani spet upad števila porodov

novorojenček Shutterstock
Od leta 2004 se je število novorojenčkov – razen leta 2009 – povečevalo.

V slovenskih porodnišnicah sta se lani rodila dva odstotka otrok manj kot leto prej, so sporočili z inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

Veliko večplodnosti

Število še ni znano, a glede na izkušnje iz prejšnjih let ocenjujejo, da so dobri trije odstotki otrok rojeni po večplodni nosečnosti, torej gre za dvojčke in trojčke. Tako je bilo lani v Sloveniji blizu 22 tisoč novorojenčkov.

Najmanj otrok, odkar na v Sloveniji spremljamo podatke, se je rodilo leta 2003, in sicer 17.160. Od takrat do leta 2010 se je število rojenih otrok vsako leto razen leta 2009 nekoliko povečalo. Lani smo prvič po letu 2003 spet doživeli nekoliko večji upad števila porodov.

Mamice vse starejše

Starost mamic ob rojstvu prvega otroka se, kot kažejo podatki državnega statističnega urada, zvišuje. Ob osamosvojitvi Slovenije so ženske rojevale pri povprečno 24. letu, pred desetimi leti se je starost prvorodk dvignila na 26,5 leta, leta 2010 pa so ženske prvič rojevale pri povprečni starosti 28,7 leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.