Magazin
12582 ogledov

Le nekaj mesecev kasneje je Oliverju sledil na zadnji poti

Sveča Profimedias
Znan je bil po številnih pesmih, ki so postale legendarne.

V Splitu je danes v 73. letu starosti umrl znani hrvaški pesnik, književnik, novinar in akademik Jakša Fiamengo, je sporočila Hrvaška akademija znanosti in umetnosti (Hazu). Objavil je več zbirk poezije, a najbolj je znan po številnih pesmih, ki so jih peli priljubljeni hrvaški izvajalci, kot sta Oliver Dragojević in Meri Cetinić.

Fiamengo se je rodil v Komiži na otoku Vis leta 1946 in je bil eden najbolj izpostavljenih sodobnih hrvaških pesnikov. Znan je kot pesnik, ki je mnoge pesmi posvečal sredozemskemu prostoru, v katerem je živel, in duhovni dimenziji pokrajine, posebej pa morju. Njegove pesmi so prevedli v približno 15 jezikov.

Posebej je znan kot avtor številnih dalmatinskih pesmi, ki so postale uspešnice, kot so Nadalina, U prolazu, Karoca, Infiša san u te, Anđele moj, Piva klapa ispo volta in druge, ki so postale del hrvaške glasbene dediščine. Nekoč je izjavil, da je samo za Oliverja Dragojevića, ki se je prav tako poslovil letos, spisal 60 pesmi. Skupaj je ustvaril približno 450 besedil za šansone, balade in šlagerje, ki so jih odpeli številni hrvaški izvajalci.

Za svoje delo je prejel številne kulturne, novinarske in glasbene nagrade, med drugim tudi državno nagrado za književnost Vladimir Nazor leta 1998. Prav tako je nosilec državnega odlikovanja Danice hrvaške s podobo Marka Marulića za izjemne prispevke v kulturi. Prejel je novinarsko nagrado za življenjsko delo ter tudi dve glasbeni nagradi porin.

Umrl je Oliver Dragojević Magazin Dragojevićeva vdova izdala, kakšni so bii njegovi zadnji dnevi Oliver Dragojević zapeljal Kongo Magazin Zato je žena Dragojeviću oprostila prevaro
 
Komentarjev 4
  • crniovcar 07:06 28.december 2018.

    Le nekaj mesecev kasneje je Oliverju sledil na zadnji poti.kasneje- kdaj ,kaj . prosim za razlago tega naslova!!

  • Avatar Janelinna
    Janelinna 23:32 27.december 2018.

    Želite najti žensko za eno noč? Pridite ==> www.3xDate.top

  • Papaja Popi 16:07 27.december 2018.

    Za te hrvatarje me pa res zanima, kdo umre !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kaj imamo mi z njimi ?????????????????? NIČ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!