Magazin > Lepota & telo
2191 ogledov

10 najbolj nenavadnih duševnih bolezni

Za nekatere ste verjetno že slišali, za druge morda sploh ne veste, da obstajajo Žurnal24 main
Nekatere med njimi zvenijo kot kakšna najnovejša azijska iznajdba, v resnici pa gre za redke in nenavadne duševne bolezni.

1. Cotardov sindrom: Osebe, ki trpijo za Cotardovim sindromom, mislijo, da so mrtve, da ne obstajajo, da razpadajo ali pa da so izgubile vso svojo kri ali notranje organe. Pri nekaterih se pojavi deluzija o nesmrtnosti. Pojavi se skupaj z nevrološkimi okvarami ali umsko prizadetostjo, povezujejo pa ga tudi z depresijo.

2. Capgrasov sindrom: je redka motnja, pri kateri bolniki trpijo zaradi iluzije, da so bili njihovi člani družine ali bližnji prijatelji zamenjani z natančnimi dvojniki. Tisti, ki bolehajo za to boleznijo, se nikakor ne morejo otresti tega občutka, čeprav večinoma kažejo vse znake dobrega duševnega zdravja. Sindrom se najpogosteje pojavlja pri ljudeh, ki trpijo za shizofrenijo, torej duševno boleznijo, ki zbuja niz zablod in predsodkov ter občutek nelagodja in strahu. Sindrom lahko doleti tudi tiste, ki so si hudo poškodovali glavo ali so zelo dementni. Pacienti niso agresivni, ne živijo v prepričanju, da se jih bo nekdo lotil in da nekdo bedi nad njihovimi življenji, le nikakor jim ni jasno, zakaj bi kdo želel nadomestiti njihove bližnje.

3. Fregolijev fenomen: je blodnjavost, pri kateri je bolnik prepričan, da njegov preganjalec prevzema različne like in obraze, tako kot igralec.

4. Lykanthropia: je motnja, pri kateri bolnik misli, da je volkodlak.

5. Clérambault-Kandinsky sindrom: so prepričanja, da je v bolnika zaljubljena oseba na pomembnem položaju v družbi, slavna, bogata ali z veliko močjo. Z njo naj bi bolnika vezala nekakšna vzvišena, romantična, samo njima znana in skrivna ljubezen. Na podlagi določenih pogledov, izrazov in izjav objekta ljubezni v tisku ter njegovega vedenja na televiziji bolnik posredno "komunicira" z njim in spoznava, da je objekt nesrečen brez njega in hrepeni po tem, da bi bila čim prej skupaj. Bolnik lahko začne tako osebo zasledovati in vznemirjati z gorečimi izlivi ljubezni v pismih. V naslednji fazi lahko upanje preraste v jezo in maščevalnost, ki se lahko konča celo z ubojem ljubljenega objekta ali samomorom.

6. Stendhalov sindrom:
je psihosomatska bolezen, ki se pojavi, ko je posameznik izpostavljen preveliki količini lepih umetnin v zelo kratkem obdobju. Simptomi so hitro bitje srca, vrtoglavica, zmedenost in celo halucinacije! Sorodna temu sindromu sta jeruzalemski in pariški sindrom. Prvi se dogaja ljudem, ki obiščejo Jeruzalem. Povsem zdrav človek postane psihotičen, ko pride v Jeruzalem. Tudi v Evropi imamo takšno mesto - Pariz.

7. Stockholmski (helsinški) sindrom: Izraz izvira iz primera bančnega ropa v Stockholmu leta 1973, ko so talci po osvoboditvi kazali znake naklonjenosti do ugrabiteljev. Na sodišču so jih celo zagovarjali. Vsem je znana Natascha Kampusch, ki jo je v klet zaprl Priklopil za več kot osem let. Kasneje je pripovedovala, da je lepo ravnal z njo in da ji je žal zanj.

9. Reduplikativna paramnezija: Ljudje z reduplikativno paramnezijo mislijo, da so kraji podvojeni, da obstaja več enakih krajev istočasno ali pa da so kraji "premaknjeni" drugam. Povezujejo jo z možganskimi poškodbami, večkrat pa je le histerični odziv na domotožje. Sodobne teorije govorijo o okvari delov možganov, ki se ukvarjajo s spominom in asociacijami.

10. Munchausnov sindrom: V vsakem je sicer malo želje po pozornosti, a na srečo ne v takšnih razsežnostih kot pri ljudeh s tem sindromom. Bolniki se pretvarjajo, da so bolni, zato da bi se drugi ukvarjali z njimi. Veliko jih gre tudi v nevarne ekstreme.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.