Magazin > Lepota & telo
31 ogledov

10 napak, ki jih ne ponavljajte za starši

družina Shutterstock
Če želite okrepiti svoje razmerje, ne ponavljajte napak svojih staršev.
Spodaj si preberite stare zakonske filozofije naših staršev, ki lahko na vaše razmerje delujejo uničujoče.
 

Poroka v rosni mladosti

"Staršem se zdi samoumevno, da se po končanem izobraževanju njihov otrok odloči za poroko, če pa se to ne zgodi, pa se lahko počutijo osramočene," pravi psihologinja Leslie Beth Wish. Ženske so danes pogosto samske tudi po dopolnjenem 30. letu, s čimer pa ni nič narobe. "Dokazano je, da možgani ne dosežejo popolne zrelosti do dopolnjenega 26. leta, zato se za poroko nikar ne odločite prenagljeno," še svetuje mladim parom.

Ženske naj ostajajo doma

"Čudovito je skrbeti za družino, vendar lahko ženske ta tradicionalna vloga tudi omejuje," svari priznana psihoterapevtka Fran Walfish. Potlačena čustva, ki naj bi jih ženska ob tem gojila v sebi, lahko vplivajo na zakon. "Danes ženska lahko usklajuje družino in poklicno življenje, ob tem pa se počuti izpopolnjeno in samozavestno," pravi Walfisheva.

Šibka komunikacija med partnerjema

Tudi v preteklosti so ljudje želeli govoriti o svojih občutkih, a niso vedeli kako, saj knjig za samopomoč ni bilo, poleg tega pa niso obiskovali zakonskih terapevtov. Danes je iskanje pomoči pri svetovalcu za zakonske težave zaželeno, saj to paru lahko pomaga pri prebroditvi osebnih težav. "Komunikacija ohranja odnose. Občutek biti slišan in sprejet zvezi prinese ogromno," dodaja Walfishova.
 

Ni časa za partnerja

V preteklosti je bila zveza podrejena partnerjevi karieri, danes pa so pari spoznali, da je za ohranjanje zakona treba skupaj kakovostno preživljati prosti čas.

Partnerica ne potrebuje družabnih stikov

Tako kot njihovi partnerji tudi ženske potrebujejo čas za druženje in zabavo. Raziskave kažejo, da so ženske, ki nekaj svojega prostega časa namenijo tudi prijateljicam, bolj zdrave kot tiste, ki se vseskozi zadržujejo doma.

Žena je finančno odvisna od svojega soproga

Po zastareli filozofiji naših staršev je moški finančno skrbel za družino, kar ga je postavljalo v dominantno pozicijo. "Finančna neodvisnost je tista, ki posamezniku daje svobodo. Ženske s finančno svobodo dobijo določeno veljavo", je povedala psihologinja Elizabeth R. Lombardo.
 

Ločitev je tabu

Zavedanje, da je poroka združitev dveh ljudi za vse življenje, je prikupno, vendar so primeri, ko so ljudje ostajali skupaj zgolj zaradi družbene perspektive. Zakonske težave je vsekakor treba reševati, a vendar ne za vsako ceno.

 V spolnosti ni užitka

"Ženske so nekoč vzgajali v duhu, da je spolnost zakonska obveza. Od ženske se je pričakovalo tudi, da bo do poroke ohranila svojo deviškost. Moderne ženske pa so za spolnost bolj odprte, spolne odnose imajo v večini primerov že pred poroko, prav tako pa pri tem pričakujejo vzajemnost," je povedala Walfisheva. "Spolnost je izgubila negativen prizvok," dodaja Lombardova.
 

Ohranjanje vezi s primarno družino

Starši so imeli zelo veliko vlogo v zakonski zvezi svojih potomcev, saj so živeli bližje, zato so bili med seboj bolj povezani. "Pretesne družinske vezi je treba omejiti. Partnerja pri svojih starših lahko poiščeta tolažbo, vendar morata pozneje sprejemati svoje lastne odločitve, ki niso pogojene z mnenjem njihovih staršev," svetuje Walfisheva.

Ženske naj podpirajo svoje partnerje

"Ženska mora znati izraziti svoje mnenje, če se s partnerjem ne strinja," pravi Walfisheva. "Odkrita, neposredna komunikacija je ključ za to, da se partnerja v razmerju počutita izpopolnjujoče," še dodaja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.