Magazin > Lepota & telo
1108 ogledov

12 razlogov, zakaj jajca jesti vsak dan

jajca Profimedias
Če imate radi jajca, poskrbite, da so domača, saj so ta veliko bolj kvalitetna od tistih, ki jih prodajajo v trgovinah.

Za jajca pravijo, da so ena najbolj zdravih sestavin v kuhinji in mnogi svetujejo, da je dobro, če jih jemo vsak dan. Če imate možnost, izberite domača jajca, piše portal Eat This.

Dajejo energijo. Eno jajce ima okoli 6 gramov kakovostnih proteinov in samo 70 kalorij. Dva jajca in polovica skodelice ovsene kaše in energija za cel dan je zagotovljena.

Izboljšujejo funkcijo jeter. Jajce vsebuje zdravo mero holina, ki izboljšuje metabolizem in skrbi za zdravje naših jeter.

Zmanjšujejo holesterol. Raziskave so pokazale, da vsakodnevno konzumiranje jajc lahko znatno zmanjša nivo slabega holesterola in zviša novo dobrega holesterola. Tako se zmanjša možnost srčnih bolezni.

Izboljšujejo vid. Jajca vsebujejo dva antioksidanta – lutein in teaksantin, ki ščitita oči in zmanjšujeta možnost za nastanek očesnih bolezni, poleg tega pa naj bi celo boljšala vid.

Dajejo občutek sreče. V jajcih so tudi nujne aminokisline, ki so odgovorne za odpravljanje tesnobe, zmanjševanje stresa in za boljše razpoloženje. Regulirajo serotonin, znan tudi kot hormon sreče.

Pomagajo pri izgubi kilogramov. Če za zajtrk jeste jajca, pomeni, da boste čez dan manj lačni, saj zaradi visokega nivoja proteinov dajejo občutek sitosti.

Ščitijo kosti. Vsebujejo veliko vitamina D, ki je ključen za zdravje kosti.

Zmanjšajo tveganje obolenja za rakom. Holin je tisti, ki jetrom pomaga, da boljše opravljajo svoje delo in prav ta kemijska spojina je ključna pri preprečevanju nastanka raka na dojkah pri ženskah.

Krepijo mišice. Jajca so polna proteinov, ki pa so zelo pomembni pri regeneraciji mišic. Po težkem treningu si privoščite kuhano jajce.

Pomagajo med nosečnostjo. Holin, ki se skriva v jajcu, pomaga pri razvoju zarodkovega razvoja. Zdravniki nosečnicam priporočajo, da v svoje telo dnevno vnesejo 450 do 550 miligramov holina (dve ali tri jajca).

Zdrava koža in lasje. Polna so vitamina B, ki je nujen za zdravo in lepo kožo ter lase.

Nimajo glutena niti ogljikovih hidratov. Zato so odlična sestavina za vse, ki so na dieti.

Komentarjev 2
  • marialorca 20:13 18.april 2017.

    Bog daj, da moje tete to ne berejo:"Izboljšujejo vid. Jajca vsebujejo dva antioksidanta – lutein in teaksantin, ki ščitita oči in zmanjšujeta možnost za nastanek očesnih bolezni, poleg tega pa naj bi celo boljšala vid."saj me ...prikaži več - vesčas pitajo s korenčkom, ki ima vitamin A za dober vid .... BAJE ŠE NISEM VIDEL ZAJCA Z OČALI ....Jaz pa hodim okoli z očali dioptrija "minus 13"....in včasih na travniku vidim "divjega zajca"... res nima očal

  • korli 19:17 18.april 2017.

    moja ma najraj sok iz jajc,mučefik