Magazin > Lepota & telo
39 ogledov

150 milijonov dolarjev za boj proti aidsu

aids, hiv Shutterstock
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je drugi dan mednarodne konference o aidsu v Washingtonu napovedala okoli 150 milijonov dolarjev dodatne finančne pomoči ZDA za boj proti tej bolezni.

Čeprav še ni cepiva proti virusu HIV, ki povzroča aids oziroma propad imunskega sistema, pa lahko mešanice zdravil bolnikom omogočijo dolgo življenje, poleg tega pa lahko preprečijo širitev virusa na druge, predvsem spolne partnerje. Clintonova je zagotovila, da ZDA ne bodo odnehale v boju proti bolezni, podobno pa so se zavzeli tudi drugi govorniki plenarne razprave.

Cilj je uresničljiv

Vodilni ameriški raziskovalec virusa HIV z Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je dejal, da ne obljubljajo datuma, vendar zagotavljajo, da je cilj – generacija brez aidsa – uresničljiv. Odvisno je le od tega, koliko časa bo potrebnega, da bo ves svet začel uporabljati sredstva, ki so na voljo. Na svetu danes živi 34,2 milijona ljudi z aidsom. Lani se jih je z virusom HIV okužilo 2,5 milijona, 1,5 milijona pa jih je za boleznijo umrlo. Svet je lani za boj proti aidsu v najbolj ogroženih nerazvitih državah porabil 16,8 milijarde dolarjev. Za dosego cilja, omogočiti dostop do mešanice zdravil 15 milijonom bolnikom, pa bi bilo treba porabo do leta 2015 povišati na 24 milijard dolarjev.

Dodatna sredstva

Ustanovitelj Microsofta Bill Gates, ki je preko svoje fundacije za boj proti aidsu namenil že več milijard dolarjev, je izrazil zaskrbljenost, da se bo pozornost bolezni zmanjšala zaradi kriz in varčevalnih ukrepov vlad. Clintonova je zagotovila, da bodo ZDA, ki so lani prispevale največ sredstev, ostale vodilne v boju proti tej bolezni. ZDA bodo namenile 80 milijonov dolarjev dodatnih sredstev, da bodo imele nosečnice v nerazvitih državah boljši dostop do zdravil, s katerimi se prepreči prenos okužbe na zarodek oziroma otroke. Lani se je po svetu rodilo 330 tisoč otrok, okuženih s HIV.

Obrezovanje organov

Pri omejevanju širitve aidsa je menda zelo koristno tudi obrezovanje moških spolnih organov in ZDA bodo v ta namen Južnoafriški republiki namenile 40 milijonov dolarjev za domnevno prostovoljni program obrezovanja fantov, ki bodo potem kasneje manj izpostavljeni okužbi. Zelo pomembno je, da zdravila pridejo do ljudi, ki jih najbolj potrebujejo. To so rizične skupine homoseksualcev, prostitutk in narkomanov. ZDA bodo zato namenile 15 milijonov dolarjev za iskanje najboljših načinov odkrivanja bolezni in potem še 20 milijonov dolarjev pomoči državam, da te načine potem uporabijo.

Na konferenci z 20 tisoč udeleženci prevladuje soglasje, da je možno širitev aidsa ustaviti. Nova sredstva obljubljajo tudi druge države. Francoski predsednik François Hollande je obljubil, da bodo denar začeli zbirati tudi s pomočjo posebnega davka na finančne transakcije, ki bo začel v Franciji veljati avgusta. Ta zamisel v ZDA ni dobrodošla.

Cene zdravil padajo

Na srečo cene generičnih zdravil, ki se uporabljajo pri zatiranju aidsa, padajo. Po državah Afrike, Azije, Vzhodne Evrope in Latinske Amerike jih je mogoče dobiti že za 200 dolarjev na leto na bolnika. Od leta 2010 do leta 2011 je število ljudi, ki se zdravijo proti aidsu, po svetu poraslo za 20 odstotkov, še vedno pa ima dostop do teh zdravil le polovica bolnikov. Ob vsem napredku pa znanstveniki opozarjajo na nastajanje novega problema, ki lahko ves napredek uniči. Predvsem v območjih vzhoda in juga Afrike se pojavljajo oblike virusa HIV, ki so odporne proti zdravilom.

Konferenca o aidsu poteka na vsaki dve leti. V ZDA je ni bilo vse od leta 1990 zaradi mednarodnega protesta proti zakonu, ki je bolnikom z aidsom prepovedal pot v ZDA. Predsednik Barack Obama je leta 2010 končal delo, ki ga je začel njegov predhodnik George Bush mlajši in je prepoved umaknil. Še vedno pa velja prepoved potovanj v ZDA za prostitutke in intravenozne uživalce mamil. Na otvoritveni novinarski konferenci je zaradi tega v nedeljo prišlo do protesta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.