Magazin > Lepota & telo
102 ogledov

Lepotice najraje švicajo v naravi

Nina Osenar Žiga Kmetič
1/6
Peter Klinc
Slovenske lepotice so nam na Nikovi predstavitvi novih superg za tek izdale, kako skrbijo za svoje telo.

Življenje članic plesne skupine SheDivaz, Tine Vunjak in Ule Šemole, je že samo po sebi ena sama velika rekreacija, kljub temu se tudi v prostem času posvečata športu. "S puncami toliko treniramo, da mi prav paše, če se kakšen dan ne gibljem. Če pa se, kot na primer med počitnicami, ne gibljem več dni, potem mi nekaj manjka," pravi Ula, ki sicer tako kot Tina prisega na tek. "S tekom sem se najprej začela ukvarjati zaradi hitrega učinka. Ko pa enkrat prideš v formo, ti začne tek predstavljati tudi užitek in način sproščanja. Občutek po teku, ko veš, da si nekaj naredil zase, je neprecenljiv," meni Tina, ki svoj tekaški napredek redno spremlja s pomočjo posebne aplikacije za mobilnike.

Postavni plesalki pa pri izboru športne opreme ne pazita le na pozitivne učinke na zdravje, ampak tudi na videz. "Če se lepše oblečeš, rajši treniraš. Punce med sabo kar malce tekmujemo, katera se bo lepše uredila. Na to kar pazimo," pravi temnolasa Ula.

"Hvala bogu, da sem dovolj trmasta"

Igralka Maja Martina Merljak pa prisega na celo vrsto športov, saj se zaveda, da telesna vadba vpliva tudi na duševno zdravje. "Že kar nekaj časa delam jogo, plešem tako ali drugače pa že od malih nog. Od nekdaj rada hodim v hribe in hribčke ali se igram športne igre, od košarke, nogometa, badmintona, pingponga …" pravi Maja Martina, ki je zdaj odkrila tudi svojo strast do teka. "Še pred nekaj meseci nisem mogla razumeti, kako lahko nekdo teče, kar tako. Tek se mi je zdel čisti dolgčas in čista bedarija. Potem pa je pri meni nastopilo obdobje, ko sem rekreaciji lahko namenila le pol ure na dan. Ni mi preostalo drugega, kot da sem si obula športne copate in šla teč. Najprej sem preklinjala celo pot. A hvala bogu sem dovolj trmasta, da sem vztrajala. Potem sem odkrila še predvajalnik mp3-jev in tek je postal čisti užitek. Zadnje mesece tečem najmanj petkrat na teden. Kupila sem si tudi naglavno lučko, tako da se kar pogosto zgodi, da tečem pozno zvečer, ko ni več vroče."

"Obsedena sem s športno opremo"

Špela Grošelj se je nad rekreacijo tako navdušila, da lahko reče, da je zdaj športnica tudi po duši. "Če zdaj ne grem teč, sem slabe volje. Dan brez teka je izgubljen dan. Tek je zdaj moj najljubši šport. Teči sem sicer začela leta 2009. Vse se je začelo s stavo v alkoholiziranem stanju, da bomo šli oktobra na ljubljanski maraton. Na koncu sem bila edina, ki je šla na maraton," pravi Špela, ki je odkrila tudi, da tek nima pozitivnih učinkov le na postavo, ampak tudi na um. "Med eno uro teka se mi porodi tisoč idej. Pri nobenem drugem športu si ne morem urediti misli tako, kot to lahko storim med tekom."

Špela, ki je s trdim delom in zdravo prehrano izgubila veliko kilogramov, se strinja, da je shujšati lažje kot težo držati. "To še zlasti drži za gurmane, ki ne jedo le zato, da preživijo, ampak v hrani uživajo. Zdaj se zavedam, da moram, če želim jesti normalno in se kdaj pa kdaj prekršiti, vsak dan preteči osem kilometrov. Tudi moja mami je morala vse življenje paziti na težo." Špela pa ne pazi le na prehrano, ampak tudi na izbor športne opreme. "Punce rade dobro izgledamo tudi, ko tečemo. Obsedena sem s športno opremo, celo bolj kot z navadno ali odrsko. Pozorna sem tudi na obutev, saj se zavedam, da je zelo pomembno, kakšna je oprema, da ne pride do poškodb."

"Tečem za dušo"

Tudi Manca Špik pravi, da rada teče. "Tečem za dušo. Pa še s kakšnim športom se ukvarjam. Tako da lahko potem še kak grižljaj več pojem (smeh). Zdaj, ko sem čez 30, stvari niso več takšne kot nekoč, ko si lahko vse pojedel, pa se ni nikjer poznalo. Treba je bilo spremeniti način življenja in mišljenja," pravi pevka, ki ji je pri izbiri rekreacije zelo pomembna tudi zabava. "Če se med športom ne bi zabavala, se z njim ne bi ukvarjala. Pri stvari moram biti s srcem."

Manca sicer pripravlja nov album, ki bo na trg prišel septembra. Kot nam je še izdala, je zdrav način življenja v njenem poklicu zelo pomemben. "Moj način življenja mi narekuje, da moram paziti na to, kaj jem. Izogibam se nezdravi hrani. Poskušam pojesti čim manj sladkorja, ne jem ocvrte hrane in pijem veliko vode. Se pa kdaj pa kdaj tudi pregrešim. Sem pa tudi velik gurman. Rada jem, moram pa paziti, kako sem videti. Zelo težko bi opravljala svoje delo, če ne bi bila zadovoljna sama s sabo."

"Vsak dan vsaj pet kilometrov"

Nina Osenar se je nad tekom navdušila že v mlajših letih. "V kombinaciji z jogijsko prakso mi je tek res nekaj najlepšega. In kot uči jogijska asana – živeti je treba za ta trenutek. Naš um nas velikokrat sili, da smo nekje drugje, v preteklosti ali prihodnosti. Nismo pa nikoli zares tukaj, ves čas nekako bežimo od tega trenutka. Kar ni v redu. V tej filozofiji, ki je nepričakovano vstopila v moje življenje, sem se našla. Podobno je s tekom, med katerim se sprostim in poskušam začutiti vsak korak. Vsak dan pretečem pet kilometrov, če pa tek kdaj izpustim, naslednji dan pretečem 10 kilometrov. Tudi jogo izvajam vsak dan," pravi Nina, ki pri nakupu opreme največ pozornosti posveča športnim copatom. "Ni vseeno, s katerimi supergami gremo teč. Fino je, če so čim lažje. Ko pretečeš 10 kilometrov, ugotoviš, da ti je vsaka teža preveč. Ostala oprema ni tako pomembna. Za tek zadostujejo tudi stare pajkice in reklamne majice."

Komentarjev 1
  • Matjaž Krajnc 19:38 19.julij 2012.

    na drugi sliki,druga pa tretja z leve zgledata kot da so ju pravkar iz roštilja dol potegnal....