Magazin > Lepota & telo
52 ogledov

Slaba kakovost, slaba tehnika

tek
1/10
Shutterstock
Ob začetku tekaške sezone in Adidasove šole teka nam je trener Blaž Strožer povedal, kako poiskati najboljše športne copate. Z nami je delil tudi nasvete za novopečene tekače.

Kateri športni copati so najprimernejši za tek?
Pri izbiri športnih copat moramo upoštevati več dejavnikov, kot so teren, tekačeva teža in pripravljenost ter vreme. Pomembni so tudi širina stopal, stopalni lok in način postavljanja stopal (pronacija, supinacija).

Kako pomembna je kakovost športnih copat?
Njihova kakovost je seveda zelo pomembna. S slabšimi lahko trpita ekonomičnost teka in sama tehnika, zaradi česar na daljši rok tvegamo tudi poškodbe sklepov, kolkov in hrbtenice.

Na kaj moramo biti pri izbiri pozorni?
Izbrati morate svojim stopalom primerne športne copate. V večini večjih trgovin s športno obutvijo vam lahko izmerijo supinacijo ali pronacijo stopala, prav tako stopalni lok. Začetnikom in težjim tekačem bi priporočil bolj blažene copate in take, ki omogočajo večjo stabilnost, naprednim pa lažje in trše copate. Vse je odvisno tudi od tega, za kolikšne razdalje jih bo tekač uporabljal. Za večje razdalje so priporočljivejši taki, ki omogočajo več blaženja, na manjših razdaljah pa se bolj obnesejo trši oziroma taki z manj blaženja. Ob tem poudarjam, da morajo biti športni copati udobni in da se moramo v njih dobro počutiti.

Po kolikšnem času naj jih menjamo?
Potreba po menjavi športnih copat je odvisna od uporabe ali "zlorabe" in kakovosti. Naprednejši tekači z večjo kilometrino jih načeloma menjajo vsako sezono, tekači z manj kilometrine pa jih lahko uporabljajo več sezon.

Ali je priporočljivo poleti teči v drugih športnih copatih kot pozimi?
Seveda! Zimski so po navadi iz nepremočljivih materialov in imajo več profila kot letni. Tako omogočajo, da stopala pri teku po mokrem ostajajo suha in zagotavljajo dovolj trenja na spolzkih podlagah. Letni pa so iz lažjih in zračnejših materialov, ki preprečujejo čezmerno potenje ob višjih temperaturah in zmanjšujejo možnost za nastanek žuljev in otiščancev.

Je cena odvisna od kakovosti športnih copat?
Seveda, vendar ni nujno, da se bodo dražji bolje obnesle. V vsakem primeru pa je vredno odšteti več za športne copate, ki so najprimernejši za naša stopala in v katerih se bomo dobro počutili. Po navadi so dražji tudi kakovostnejši.

Kaj svetujete novopečenim tekačem?
Novopečeni tekači pogosto naredijo napako ter želijo preveč in prehitro, kar lahko čez čas pripelje do poškodb, predvsem vnetij vezivnih tkiv, in bolečin v sklepih. Tako bomo tekače v šoli razdelili na začetnike in napredne tekače, saj je pomembno, da začetniki sprva premagujejo manjše razdalje, in to v počasnejšem tempu, ter stopnjujejo postopoma. Pomembna je tudi izbira terena, ki naj bo predvsem nekje v naravi, ker lahko stadioni in asfalt delujejo zelo monotono pa tudi podlaga v naravi je prijaznejša do sklepov.

Kolikšne razdalje so priporočljive za začetnike?
Za začetnike je priporočljivo, da tečejo okoli trikrat na teden od dva do štiri kilometre. Seveda je k samemu teku dobro dodati vaje atletske abecede ter raztezne in krepilne vaje.

Kakšen tempo naj ubere tekač, kako je z dihanjem?
Na začetku govorimo o sproščenem, pogovornem tempu, dihanje pa naj bo nadzorovano z vdihom skozi nos in izdihom skozi usta.

Vaš nasvet za vse tekače?
Najpomembnejše je, da tek doživljajo kot pozitivno in sproščujočo dejavnost, v kateri uživajo in si z njo polnijo baterije.

Komentarjev 2
  • mia 09:13 09.april 2012.

    če ne piše made in china, pa piše made in tayvan

  • bojovi 12:47 07.april 2012.

    jaz tut vem. Ne sme pisat Made in China ali narejeno na Kitajskem, itd. pa mamo kvalitetne superge, čevlje, itd.