Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

150 odstotkov preveč soli

Sol je vzrok za marsikatero bolezen. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Podatki kažejo, da odrasli prebivalci užijejo za kar 150 odstotkov več soli, kot je zgornja meja za dnevni vnos, opozarjajo na Inštitutu za varovanje zdravja Republike Slovenije.

Mladostniki 100, otroci 67 odstotkov
Mladostniki to mejo presežejo za 100 odstotkov, otroci pa za 67 odstotkov, navajajo na IVZ. Sol je kot glavni vir natrija pomemben dejavnik tveganja za povišan krvni tlak ter posledično za možgansko kap in druge bolezni srca in ožilja, ki so med najpogostejšimi vzroki smrti pri nas in v svetu.

Poslabšanje bolezni
Čezmeren vnos natrija je posredno povezan tudi s pojavom in poslabšanjem drugih kroničnih bolezni, kot so bolezni ledvic, sladkorna bolezen tipa 2, osteoporoza, debelost in nekatere vrste raka.

Zmanjšanje soli na državni ravni

Za izboljšanje tega skrb vzbujajočega stanja prebivalcev Slovenije je IVZ za obdobje 2010–2020 pripravil program, ki predstavlja celovito strategijo države za zmanjševanje problematike čezmernega vnosa soli.  Cilj večletnega programa je zmanjšati uporabo soli pri odraslem prebivalcu Slovenije do pet gramov na dan. Načrt pa opredeljuje sodelovanje z različnimi sektorji in želi povezati vse ključne partnerje, ki lahko prispevajo, da bo manj slana hrana na voljo tako na policah v trgovini kot povsod tam, kjer jo pripravljajo.

Več o soli preberite na www.nesoli.si.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.