Magazin > Lepota & telo
47 ogledov

5 stvari, ki vodo naredijo nezdravo

voda Shutterstock
Čeprav imamo vodo za samoumevno, lahko ta v nekaj primerih postane nevarna za zdravje.

Voda velja za dobrino, za katero smo vedno prepričani, da je dobra. Medtem ko so v večini razvitih držav lahko srečni, da jim ni treba skrbeti o čistosti vode, pa zdrava in čista voda ni samoumevna povsod po svetu. Vsako leto po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) zaradi neprimerne vode in oskrbe umre več kot tri milijone ljudi. V razvitem svetu pa so največje težave pri čisti vodi naslednje:

Bisfenol A

Nekatere raziskave so pokazale, da ta kemikalija, ki je znana tudi kot BPA in so jo našli v plastenkah, lahko pronica v hrano in pijačo ter tako sproža tveganje še posebej za otroke in mladostnike. Na srečo je zdaj na voljo vedno več plastenk, ki te kemikalije ne vsebujejo.

Neumivanje steklenice

Steklenice za večkratno uporabo so prijazne okolju in so dobra alternativa steklenicam za enkratno uporabo. Vendar pozor – treba jih je redno čistiti. Bakterije so rade na toplih in mokrih mestih. Če imate takšne steklenice v pisarnah, jih vsako jutro dobro umite z vročo vodo in milnico ter posušite.

Pitje vode iz prhe

Ko je že govor o toplih in mokrih mestih, redno čistite tudi glavo prhe. Tam se bakterije namreč množijo. Za ljudi z oslabljenim imunskim sistemom so lahko takšne bakterije nevarne, ljudje, ki med prhanjem radi pijejo vodo iz prhe, pa naj to navado raje opustijo.

Preveč popite vode

Morda je to sicer težko, vendar je možno spiti preveč vode. Prevelika hidracija telesa lahko vodi do hiponatremije. To pomeni, da so količine natrija v telesu padle pod določene vrednosti, celice pa začnejo otekati. Če ne ukrepamo, lahko to vodi do napadov in kome. Hiponatremijo največkrat utrpijo maratonci, zato naj vas ne skrbi, če boste spili kakšen kozarec vode preveč. Najbolje se je držati tega pravila: ne pijte vode, če se samo od vode počutite napihnjeni.

Kofein

Sam po sebi je za telo zdrav, saj izboljša spomin in poveča zbranost. Toda v kombinaciji z vodo lahko povzroči veliko nevšečnosti, med njimi razdraženost, nespečnost in nemirnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.