Magazin > Lepota & telo
3698 ogledov

5 trikov za spodbujanje metabolizma

Zdrav metabolizem je ključ do vitkosti. Žurnal24 main
S pravilno prehrano lahko pospešite svoj metabolizem. Tudi brez vadbe. Predstavljamo pet nasvetov.

Veliko ljudi, ki želi čim prej doseči bikini postavo, se začne intenzivno ukvarjati s športom, da bi spodbudili svoj metabolizem. To na sicer ni napačno, piše aok.de, vendar pa se metabolizem vrne v stanje mirovanja že eno uro po vadbi. Če boste lakoto po vadbi premagali z obilnim obrokom, za postavo niste naredili veliko. Na srečo pa obstajajo tudi drugi triki za pospešitev metabolizma, ki jih z lahkoto vključite v vsakdanje življenje.

5 nasvetov za aktivno presnovo

Zeleni čaj ne vsebuje le kofeina, ampak tudi veliko katehinov. Ta kombinacija učinkovin naravno poskrbi za pospešitev metabolizma, zmanjšano vpijanje maščob v želodcu in črevesju ter pospeši proces hujšanja. Seveda je treba čaj uživati ​​nesladkan. Vendar pa je dovoljen kanček limoninega soka. Vitamin C, ki ga vsebujejo limone, poskrbi, da telo sprošča več noradrenalina in serotonina, kar povzroči povečano razgradnjo maščobnih kislin v maščobnem tkivu.

Pitje veliko vode podpira zdravo prebavo in s tem presnovo. Najbolje je piti hladno vodo. Telo mora nato zagotoviti temperaturno ravnovesje, kar spodbudi tudi presnovo. Nemško društvo za prehrano priporoča 2,7 litra vode na dan. A brez skrbi, te količine nam ni treba popiti. Sadje in zelenjava, kot so kumare, prav tako vsebujeta veliko vode. Še vedno pa je dnevno priporočljivo spiti 1,5 litra čiste vode. Pri tem ne gre za pivo ali vino, temveč vodo iz pipe ali mineralno vodo.

Ko mora telo prebaviti beljakovine, postane presnova še posebej aktivna. In to zagotavlja tudi večje izgorevanje maščob. Pusta hrana, bogata z beljakovinami, vključuje beloplavuto ribo, pa tudi kozice, rake in školjke. Na jedilniku so lahko tudi puran, manj mastna skuta ali mandlji.

Uživanje sadja in zelenjave, bogate z vlakninami, lahko povzroči, da telo porabi 10 % več kalorij. Razlog: Za prebavo živil, bogatih z vlakninami, je treba porabiti bistveno več energije – zato uživajte pšenične otrobe, beli fižol, zelenjavo, makadamije ali suha jabolka, če omenimo le nekaj živil, ki so še posebej bogata z vlakninami.

V mnogih primerih nas vsakdanje življenje prisili, da sedimo za pisalno mizo. Tam so aktivni le prsti, ki upravljajo miško in tipkovnico. Nič čudnega, da je naš metabolizem "zaspal". Da bi prekinili ta začarani krog, bi se morali gibati že med službenim časom. Po eni uri pisarniškega dela se nihče ne bi smel počutiti krivega, če se za pet minut odtrga od svoje mize. Sklece ali počepi poskrbijo, da spet poženemo metabolizem. Lahko pa se preprosto sprehodite po stopnišču – seveda brez dvigala. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice