Magazin > Lepota & telo
21 ogledov

500 plastičnih vrečk na leto

Tviga, 8,50 €
1/7
Tviga
Plastične vrečke so neprijazne okolju, platnene lahko uporabljate več let.

Ogromna poraba

Povprečen državljan EU vsako leto porabi okoli 500 plastičnih vrečk, večina le enkrat, ugotavljajo na Evropski komisiji. Leta 2008 je bilo v EU proizvedenega 3,4 milijona plastičnih vrečk, kar ustreza teži več kot dveh milijonov osebnih avtomobilov. Plastične vrečke velikokrat končajo v morju, kjer je lahko potrebnih tudi več kot sto let, da se dokončno razgradijo. Evropska komisija bo proučila različne metode za zmanjšanje plastičnih odpadkov, vključno z možnostjo oblikovanja cenovnih ukrepov za enkratno uporabo plastičnih vrečk, in prakse različnih držav članic. V tem trenutku ni mogoče podati zaključkov, v katero smer bodo ukrepi na evropski ravni šli.

Različni ukrepi

Plastične vrečke spadajo med embalažo, zakonodaja pri nas zahteva ločeno zbiranje in reciklažo, a jih v praksi večina konča na odlagališčih ali kar v okolju. Nekatere članice Evropske unije (EU) si z različnimi ukrepi že prizadevajo zmanjšati uporabo plastičnih vrečk. Skupnih ukrepov znotraj EU še ni, potekajo pa javna posvetovanja o tem, kako zmanjšati njihovo porabo. Alternativa plastičnim vrečkam so takšne, ki jih lahko uporabljate dlje. Preverili smo ponudbo pri nas, nekaj zanimivih si oglejte v galeriji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.