Magazin > Lepota & telo
40 ogledov

Akne vse trdovratnejše

obraz ženska koža Shutterstock
Brazgotine. Nastajajo zaradi aken in poškodb, tudi po odstranitvi znamenj.

Skoraj vsak človek ima na telesu vsaj eno brazgotino – bodisi zaradi vreznine, odrgnine ali opekline bodisi zaradi kirurškega posega. Čeprav so brazgotine pogosto moteče, nekatere raziskave kažejo, da okoli 60 odstotkov prizadetih še nikoli ni uporabilo nobenih zdravil ali pripomočkov za njihovo zdravljenje.

Brazgotine po aknah

Akne pri moških pogosteje nastajajo v času adolescence, pri ženskah pa so pogostejše po 20. letu. Brazgotine nastanejo zaradi čezmernega razmnoževanja bakterij v kožnih foliklih, kar sproži vnetje. V najslabšem primeru vodi do velikih zagnojenih žepov, nastanka nodulov ali cist in nato brazgotin različnih stopenj. Brazgotinjenje nastane, ko se koža poskuša pozdraviti. Na novo se neorganizirano tvori kolagen, ki se zadebeli.

Hipertrofične brazgotine

Gre za brazgotine, ki so posledica celjenja poškodbe, vnetja ali opekline kože. Ko celjenje poteka brez vnetja, je brazgotina odvisna predvsem od tipa kože. Pri nekaterih se koža lahko zaceli z nežno, komaj vidno brazgotino ali pa nastane izrazita, rdečkasta, na dotik trda brazgotina.

Nikotin, sonce, stres

Celjenje brazgotin lahko zavira nikotin, ki povzroča oženje žil in tako onemogoča preskrbo tkiv s kisikom in z drugimi hranili. Prav tako na zmožnost celjenja ran negativno vpliva stres, izpostavljanje soncu v času celjenja pa povzroča potemnelost in odebelitev brazgotin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.