Magazin > Lepota & telo
1364 ogledov

Ali veste, katera živila je dobro kupiti bio in pri katerih je vseeno?

jagode Shutterstock
Dobro je vedeti …

Ameriška neprofitna organizacija Enviromental Working Group vsako leto objavi seznam vrst sadja in zelenjave, ki so najbolj onesnaženi s pesticidi in jih je dobro kupiti v bio različici, in seznam pridelkov, ki niso tako zelo onesnaženi s pesticidi in jih lahko brez skrbi uživate tudi v ne bio različicah. Priporočila temeljo na rezultatih testov, ki jih je opravilo ameriško Ministrstvo za kmetijstvo in upravo za prehrano in zdravila na več kot 46.000 vzorcih pridelkov. Pomembno je omeniti, da se vzorci testirajo na pesticide, potem ko so pripravljeni za uživanje. To pomeni, da je bil pridelek temeljito opran in po potrebi olupljen, a so bili na njem še vedno odkriti ostanki pesticidov. 

To je letošnja lista onesnaženih pridelkov, ki jih je bolje kupiti v bio različicah: Jagode, špinača, paprika, jabolka, grozdje, naktarine, paradižnik, češnje, breskve, jabolka, ohrovt in zelena.

To pa je letošnja lista živil, ki niso polni pesticidov in jih lahko brez skrbi uživate v ne bio različici:  Avokado, sladka koruza, ananas, čebula, papaja, zmrznjen mladi grah, jajčevec, šparglji, brokoli, zelje, kivi, cvetača, gobe in melone.  

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.