Vizita za živali > Novice
11581 ogledov

10 jedi, ki jih vaš pes ne sme jesti

pes, hrana
Veliko psov je takšnih, da bi pojedli vse, kar pade z mize. A pozor! Živila, namenjena človeku, niso nujno dobra za psa.

Kužki so v veliki večini navdušeni nad hrano, še posebej nad tisto, ki v resnici ni namenjena njim. Koliko je takšnih, ki ob družinskem kosilu z veseljem prosijo za košček mesa, ki ga ima njegov lastnik na krožniku ali samo za malo kruha, ki tako lepo diši? Verjetno poznate kakšnega, kajne?

A čeprav bi vaš kužek z veseljem pojedel vse, kar mu ponudite, morate paziti, kaj. Veliko je živil, ki so za vaše kosmatince nevarna, celo strupena.

Avokado: Cel avokado, tako listi, kot tudi lupina in sredica, vsebujejo toksin persin, ki lahko psu zelo škodi. Persin razdraži želodec, povzroči hudo bruhanje in drisko.

Mleko in mlečni izdelki: Psi niso tolerantni na laktozo, zato jim ne smete ponuditi nič, kar je narejeno iz kravjega mleka. V nasprotnem primeru lahko pes bruha, ima težave s prebavo, dobi drisko. Kakšna bo reakcija, je odvisno od vsakega psa posebej. Nekatere mleko ne draži, za druge je lahko že pol decilitra mleka nevareno. 

pes, hrana | Avtor: Profimedia Profimedia
Gobe: Vsebujejo lahko snovi, ki so za psa strupene. Nekatere gobe lahko povzročijo odpoved organov, druge celo smrt.

Čokolada: Čeprav jo imate vi tako zelo radi, jo raje ne delite s svojim najboljšim štirinožnim prijateljem. Čokolada navadno vsebuje kofein, ki je že v osnovi odsvetovan pri živalih, saj je zanje strupen. Čokolada lahko pri psu povzroči težko dihanje, bruhanje, drisko, poškoduje pa lahko tudi srce in ožilje.

Grozdje, rozine: Sicer ni znano, katera snov psom škodi, ve pa se, da so grozdje in rozine za psa strupene. Psi lahko zaradi grozdja izgubijo funkcionalnost zadnjih nog, pride lahko do bruhanja in driske, depresije, tresenja, pri nekaterih tudi do podhladitve.

Makadamija: Tako kot pri grozdju, tudi tu ni jasno, katera snov v oreščku psom škodi, a vedeti morate, da je makadamija izjemno nevarna za kosmatince.

Čebula: Če pes zaužije čebulo, lahko te poškodujejo njegove krvničke, zaradi česar postanejo slabotni in slabokrvni.

Kofein: Kofein, tako kot pri človeku, poviša srčni utrip, pri psu je lahko zaradi šoka tudi usoden.

Komentarjev 1
  • jerneja45 23:09 11.julij 2018.

    Hmm, le redko kateri kuža resnično ne zaužije nič od tega. Saj ljudje ne moremo mimo prosečih oči, očarljivega pogleda in sline v potokih, ki priteče iz gobčka. Malo pa morajo dobiti, čisto malo😆 Saj od tega se ne umre, ...prikaži več je pa fajn in dobro.