Zdravje
1235 ogledov

Ne jejte teh šestih stvari

pakirana solata, vnaprej pripravljena solata Profimedias
Že četrte najslabše hrano na seznamu ne jejte, nekaterih pa ne jejte nikoli, svetuje človek, ki se že 20 let ukvarja z zastrupitvami.

Bill Marlel je po poklicu odvetnik, vendar pa ga pri BottomLineInc nikoli ne bi vprašali za nasvet o hrani, ki je najbolj tvegana in s katero se lahko zastrupimo, če ne bi imel za seboj 20 let izkušenj s pravdanjem glede zastrupitve s hrano. Prav zaradi tega nekatere hrane nikoli ne je. 

Dobro je znan tudi po tem, da je v svoji karieri svojim strankam, ki so utrpeli lažjo ali hujšo zastrupitev, nekatere so tudi umrle, na sodišču priboril odškodnino v skupnem znesku 600 milijonov dolarjev. Naštel je šest stvari, ki se jim izogibajte.

Laboratorij slovenjgraška restavracija Slovenija Salmonela prišla iz vode

Salmoneloza je bolezen, ki jih povzročajo bakterije iz rodu salmonel. V svetu so salmoneloze najpogostejše s hrano povzročene črevesne okužbe. Bolezen največkrat izbruhne šest do 48 ur po zaužitju živila, okuženega s salmonelami. Na to opozarjajo bolečine v trebuhu, slabost, bruhanje, driska ali povišana temperatura.
 

6. Surove ostrige

Marlel pravi, da je bil v zadnjih petih letih priča več zastrupitvam s školjkami, kot prej v vsej svoji odvetniški karieri. Pravi, da je razlog v tem, kako hranijo školjke in filtriranju vode. Če je školjka surova, in se v prebavni trakt človeka prebije tudi bakterija, sledi zastrupitev. 

5. Surova ali ne dovolj kuhana jajca

Vsakič, ko pride do epidemije salmonele, zboli veliko ljudi. Marvel sicer meni, da je danes nevarnost zastrupitve bistveno manjša, kot v devetdesetih leti prejšnjega stoletja, vseeno pa jajca uživa le dobro pečena ali kuhana.

Nakupovalni voziček Nevarno Svet Spet salmonela na trgovskih policah

4. Vnaprej oprana solata ali sadje

Marvel pravi, da se tako pripravljeni hrani izogibajte kot kugi. Hrano, ki se dodano obdeluje, reže in gre čez več rok, se izogiba. Kupuje neoprano in nedotaknjeno sadje in zelenjavo. Vedno v manjših količinah, ki jo lahko poje v največ treh do štirih dneh. Pravi, da s tem zmanjšamo možnost tveganja razvoja smrtonosne bakterije, ki se razvije na temperaturah, ki so v hladilniku.

Laboratorij Salmonela Slovenija Salmonela je na Koroškem položila že 14 otrok

3. Krvavo meso

Vsi zrezki, ki jih je zaužil v zadnjih 20 letih, so bili dobro pečeni. Pravi, da obstaja verjetnost, da bakterije (E. Coli), ki so na površini mesa prodrejo globlje. Zato je pomembno, da je meso pečeno dobro.

2. Surovo sezamovo seme

Nekuhana ali premalo kuhana so povzročila 30 velikih bakterijskih epidemij v ZDA v devetdesetih letih. Pred nekaj leti je bila ena taka tudi v Evropi. Spet gre za salmonelo in bakterijo E. Coli. 

Perutnina Zdravje Salmonela v treh proizvodih

1. Nepasterizirano mleko

V ZDA je bilo med letoma 1998 in 2011 148 epidemija zastrupitve povezanih z uživanjem nepasteriziranega mleka in proizvodov iz takega mleka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.