Vizita za živali > Novice
1876 ogledov

Po stikanju med grmovjem kar naenkrat zacvili

Pes
Kako mu pomagati in kdaj nujno potrebuje veterinarja...

Če imate veliko smolo, da vaš pes alergičen na pik, je lahko srečanje s čebelo zanj tudi usodno. Če ga je pičila čebela ali osa, zato dobro opazujte njegovo obnašanje. V primeru, da ne opazite posebnosti, bo bolečina ob piku sčasoma izvenela in ne bo negativnih posledic.

Veterinarja nemudoma obiščite tudi, če osa ali čebela piči psa v notranjost grla, saj mu oteklina od pika lahko oteži ali popolnoma prepreči dihanje.

Če se pojavijo znaki alergije, ne odlašajte z obiskom veterinarja. Ob morebitni alergiji se bo pes splošno slabo počutil, morda boste opazili oteženo dihanje in močno zatekanje, ki se širi. Pri alergijski reakciji sta možna tudi bruhanje in prebavne motnje ter izguba zavesti. 

Komarji in peščene muhe so nevarni zaradi samega pika, še bolj pa zaradi tega, ker lahko prenašajo povzročitelje nevarnih bolezni (Dirofilarioza, Lišmanioza).

Bolhe in klopi; piki podobno kot piki komarjev, muh, lahko povzročijo vnetje na mestu ugriza. Bolj pogoste so alergične reakcije, ki se kažejio kot hudo srbenje kože v celoti, gnojni mozoljčki in kraste, nemir živali, lahko celo huda nervoza in z njo povezana agresija,.. Klopi so tudi prenašalci nevarnih bolezni (Borelioza, Anaplazmoza, Erlihioza, klopni meningitis, Babezioza,..).

Video Vizita za živali Policijski pes oživljal svojega vodnika

 

Med stikanjem po grmovlju naenkrat zacvili

V Sloveniji imamo samo dve vrsti strupenih kač, to sta gad in modras. Ugrizi so lahko tudi smrtni.. Najpogosteje posumimo na pik, ko pes zacvili med stikanjem po grmovju ali podrasti, lahko se začne obnašati zmedeno in prestrašeno, pojasnjujejo na Veterinarski postaji Ljubjana;.Ugriz je boleč. Gre za dve majhni vbodni ranici v razmiku 3-5 mm, ki a nam pogosto ostaneta skriti zaradi goste in dolge dlake. Oteklina se razvije hitro. Iz vbodnih ranic se poceja kri. Koža postane rdeča in vneta, podobno,kot bi šlo za odrgnino. V eni do dveh ur mesto postane močno otečeno z vidnimi deli kože, ki odstopajo," opozarjajo in dodajajo, da je treba s tako živaljo takoj k veterinarju.

Pes pri veterinarju | Avtor: Profimedias Profimedias

Sicer je treba našega štirinožca namestiti v miren prostor, da se ne giblje, saj na tak naćin preprečimo širjenje strupa po telesu. "Če to ni mogoče, naj bo gibanje upočasnjeno, nikakor naj žival ne teče, " še opozarjajo veterinarji.  Prizadeto okončino lahko obvežete in jo imobilizirate.

Je to mogoče? Vizita za živali Po dveh letih ugotovili, da je njihov pes medved

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.