Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Aprilsko prečiščevanje

čaj, zelišča, razstrupljanje Žurnal24 main
V aprilu lahko s pomočjo zdravilnih rastlin temeljito prečistimo svoje telo vseh strupov, ki so se nabrali čez zimo.

Breza za čiščenje. Navadno brezo, ki raste tudi v naših krajih, prepoznamo po gladkih listih (v primerjavi z njeno sorodnico puhasto brezo, katere listi so poraščeni z drobnimi laski). V zdravilne namene se uporabljajo prav lističi, katerih izvlečki delujejo kot izrazit diuretik. V pomladnih dneh lahko brezo učinkovito uporabimo za čiščenje telesa, saj naj bi telo izrazito prečistila vseh strupov, dodatno pa naj bi pomagala tudi pri raznovrstnih shujševalnih kurah. Ker žene na vodo, brezove čaje uporabljamo tudi pri vnetjih sečil. Aprila nabiramo novo pognale mlade brezove liste, ki jih posušimo na prvih spomladanskih žarkih, nato pa posušene uporabljamo za prevretke. Pitje brezovega čaja med hujšanjem priporočajo od trikrat do štirikrat dnevno.

Divji kostanj pri oteklinah in prvih športnih poškodbah. V Sloveniji in v južnejših delih Balkanskega polotoka raste predvsem navadni divji kostanj. Znan je predvsem po posebnih zdravilnih učinkovinah, ki preprečujejo zatekanje, pospešujejo krvni obtok in izboljšujejo presnovo. S pomočjo divjega kostanja lahko učinkovito ublažimo predvsem zatekanje in utrujenost nog, ki je posledica zastajanja krvi v nogah, pogosto zlasti pri starejših. Učinkovito deluje tudi pri zdravljenju krčnih žil, oteklin in pospešuje zdravljenje podplutb. Aprila
nabiramo liste in lubje. Iz obojega lahko pripravimo čaj ali pa gosto prevreto mešanico, ki jo dodamo kopeli. Takšna kopel bo telo prebudila in poživila, zmanjšala morebitne otekline in odpravila utrujenost.

Lapuh za morebitni prehlad. Navadni lapuh v raznovrstni literaturi velikokrat najdemo tudi pod imenom uhlič. Listi so široki, rastejo nizko pri tleh, iz njih pripravljamo čaj. Znano je, da rastlina najprej požene cvetove, šele nato liste. Lapuh je znan predvsem kot zdravilo proti suhemu in dražečemu kašlju, hripavosti, bronhitisu in boleznim pljuč. Liste lapuha lahko nabiramo vse od vzkalitve, ki se začne pozno aprila, pa do konca junija. Liste na hitro osušimo na toplem (vendar ne vročem) soncu, posušene uporabljamo za čaj. Vendar pozor: čaj iz lapuhovih listov pijemo največ do dva tedna, nato uporabo prekinemo vsaj za tri mesece. Znano je namreč, da lahko pretirana uporaba lapuha nevarno škodi jetrom, v priporočenih količinah pa je lahko izvrstno zdravilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.