Magazin > Lepota & telo
49 ogledov

Asane krepijo telo

Joga za duševno, družbeno in duhovno zdravje. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Asane krepijo telo in masirajo notranje organe. Različne dihalne tehnike izboljšajo spomin in zbranost.

"Sistem joge v vsakdanjem življenju zajema vadbo asan in pranajame ter vaje sproščanja, zbranosti in meditacije." Tako razlaga Alenka Palian iz Zveze
joga društev Slovenije in dodaja, "da joga v vsakdanjem življenju razvija in zagotavlja telesno, duševno, družbeno in duhovno zdravje".

Spopadanje s strahovi
"Asane so položaji telesa, ki utrjujejo telo, tako da ga raztezajo in hkrati krepijo mišice, masirajo notranje organe ter tako spodbujajo presnovo in
delovanje žlez,"
pravi Palianova. Po njenih besedah asane sproščajo in tako uravnavajo obvladovanje posledic stresa in drugih napetosti v človeku. "Pranajama obsega različne dihalne tehnike, ko z osredotočenostjo nadzirano dihamo, in to čim bolj iz trebuha," opisuje. Pranajama med drugim izboljša spomin in zbranost. Vaje sproščanja se izvajajo ob vsaki vadbi joge, vaje zbranosti pa sočasno z vadbo asan in pranajame. "Meditacija je tehnika samoopazovanja, ko se posameznik sooča s svojim notranjim svetom, čustvi, strahovi, veseljem in odprtostjo," pove. Redna vadba meditacije po njenih navedbah pomaga vzpostaviti notranji mir in stabilnost.

Taj či in pilates

1. Gibi taj či nalahno napenjajo ter krepijo organe in mišice, izboljšujejo prekrvavitev in držo ter sproščajo um in telo. Veščina izvira iz Kitajske, na nas pa deluje pomirjajoče in protistresno.
2. Pilates deluje od notranjosti telesa proti mišicam na površju in se sistematično ukvarja predvsem z manjšimi mišičnimi skupinami. Vaje pripomorejo k pravilni in zdravi telesni drži, krepitvi mišic in sistema srca in ožilja, boljši telesni zmogljivosti ter usklajenosti gibov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.