Magazin > Lepota & telo
26 ogledov

Avto raje pustite doma

Vzdržljivostna vadba je najboljša za kurjenje maščob. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Aerobna vadba je najboljša za kurjenje maščob, hkrati pa krepi srce in ožilje.

Rekreacija
"Vzdržljivostna ali aerobna vadba je temelj rekreativnega ukvarjanja s športom," poudarja tekaški trener Urban Praprotnik.

Krepi srce in sklepe
Aerobna vadba pospeši pretok limfe in tako prispeva k boljšemu delovanju imunskega sistema, hkrati pa krepi ali ohranja moč srca in pozitivno učinkuje na ožilje. Zaradi gibanja sklepov ter njihove izmenične obremenitve in razbremenitve je sklepni hrustanec bolje prehranjen, saj se sklepna tekočina, ki ga hrani, hitreje pretaka.

Pred zajtrkom je primerna nizkointenzivna vadba, ki ni daljša od 30 minut.
Urban Praprotnik, tekaški trener
Na kolo in v službo
Med aerobno vadbo spadajo tek, kolesarjenje, hoja, plavanje in tudi druga gibanja, ki trajajo dlje, vendar pri ustrezni intenzivnosti, ki ne povzroči prehitre utrujenosti. Njeno nasprotje je anaerobna vadba, ki je pomembna predvsem za krepitev mišic, denimo dviganje uteži in kolesarjenje v klanec. Nekoliko intenzivneje se gibajte vsaj pol ure na dan; v vsakdanje življenje se torej navadite vpletati vzdržljivostno vadbo. "V službo kolesarite ali hodite, namesto dvigal raje izberite stopnice. Vsaj trikrat na teden pa se po eno uro ali več potrudite zadihati bolj globoko," priporoča Praprotnik.

Najboljši kurilec maščob
Vzdržljivostna vadba je najboljša za kurjenje maščob, ker traja dolgo, zato pri njej lahko porabite skupno največ energije, pojasnjuje trener. "Poleg tega se zaradi relativno nizke intenzivnosti v presnovo energije vključi večja količina maščob," dodaja. "Nemogoče pa je zmanjšati količino odvečnih maščob v našem telesu zgolj z vadbo," opozarja Praprotnik. Kot pravi, je za to pravilna prehrana veliko pomembnejša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.