Magazin > Lepota & telo
113 ogledov

Bizaren spominek z materinim mlekom

materino mleko Žurnal24 main
Prameni otrokovih prvih las, odtisi stopal v glino, prvi zobek, posušeni del popkovnice pa tudi nosečniški test so le nekatere izmed stvari, ki jih starši hranijo kot spomin na novorojenčke. Najnovejši trend pa so medaljoni, namenjeni shranjevanju materinega mleka.

Mleko za dojenje ima za matere poseben pomen, saj predstavlja globoko vez, ki so jo med dojenjem stkale s svojim otrokom. In da bo vez še močnejša, spomin pa bližji, nekatere matere okoli vratu že nosijo medaljone, z mlečnimi odlitki.

Izdelujejo tudi mila

Medaljone, ki jih izdelujeta dve materi, je mogoče naročiti na spletni strani Etsy, ki med drugim prodaja tudi mila, prav tako narejena iz materinega mleka. Idejo za tovrstno shranjevanje mleka sta dobili, medtem ko sta iskali nenavadne spominke, povezane z dojenjem njunih otrok. Cena navadnega medaljona različnih oblik znaša dobrih 11 evrov, za dvojni starinski obesek v bakrenem okvirju z ujemajočo se verižico pa je potrebno odšteti malo manj kot 95 evrov.

Z izdelovanjem nakita, namenjenega shranjevanju materinega mleka, se že od leta 2007 ukvarja tudi Allicia Mogavero. Do sedaj je prodala okoli 200 izdelkov, med njimi pa so predvsem obeski, zapestnice, medaljoni in koralde. Allicia, ki je pred dobrim letom prodajo razširila tudi na splet, je nakit opremila z elegantno napisanimi imeni.

Bizarno ali prisrčno?

Nekateri tovrstnega shranjevanja ne odobravajo. Mogaverova meni, da je vzrok za odpor do tovrstne dejavnosti povezan s tem, da ljudje materino mleko dojemajo kot telesno tekočino. Brooke Becker, ki se ukvarja s spletno prodajo materinega mleka, pa je mnenja, da gre pri materinem mleku za precej intimno stvar. "Že samo sprejemanje tujega mleka mora biti za ljudi kar velik korak," je povedala.