Magazin > Lepota & telo
16 ogledov

Brez zavarovanja nikamor

zdravje Shutterstock
Ne varčujte, pri čemer ni treba, in pred odhodom na zaslužene počitnice poskrbite, da boste svoje zdravje ustrezno zavarovali tudi zunaj Slovenije.

Preden se odpravite v tujino, poskrbite, da boste uredili zdravstveno zavarovanje, saj vas ob morebitnih težavah z zdravjem sicer čaka kup stroškov. Na voljo imate več možnosti.

Evropska kartica zastonj

Najugodnejša možnost za to, da se v državah Evropske unije počutite varno, je, da si priskrbite evropsko zdravstveno kartico. Storitev je brezplačna, kartico pa lahko naročite po telefonu (s kratkim sporočilom), na območnih enotah in izpostavah zavoda za zdravstveno zavarovanje ali prek spleta. Po pošti prispe na vaš dom v največ štirih delovnih dneh, velja pa najmanj 30 dni in največ eno leto. Z njo lahko zdravniško pomoč poiščete v vseh ustanovah, ki so del javnega zdravstva. Pogoj za njeno pridobitev je, da imate veljavno zdravstveno zavarovanje. Podrobnejše informacije lahko najdete na spletni strani Zzzs.si.

Uredite pri agenciji

V paketu z nastanitvijo in prevozom turistične agencije pogosto omogočajo tudi zdravstveno zavarovanje. Pravočasno preverite, ali to velja tudi v vašem primeru, in če je treba, za to poskrbite sami (ali pa zavarovanje doplačajte). Ne zanašajte se na to, da bodo zavarovanje uredili v agenciji, če tega nimajo zapisanega v pogodbi.

Zavarovanje z asistenco

Pred prihodom evropske zdravstvene kartice so bila tovrstna zavarovanja (Coris) prvi pogoj za varno potovanje. Danes se jih izplača skleniti predvsem, kadar potujete v države, v katerih evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne velja. Za osnovno kritje osmih dni prebivanja v tujini boste odšteli dobrih 12 evrov.

Pri zavarovalnici

Storitev zdravstvenega zavarovanja v tujini seveda ponujajo tudi zavarovalnice. Večinoma lahko izbirate med osnovnim in nadstandardnim zavarovanjem. Cene za osnovni paket za osem dni se gibljejo okrog desetih evrov in se spreminjajo glede na trajanje, vsebino zavarovanja in območje potovanja. Ne glede na to, za katero vrsto zavarovanja se odločite, se dobro pozanimajte, kaj ta pokriva, in se izognite neprijetnim presenečenjem. Poskrbite tudi, da boste zadeve uredili, še preden spakirate kovčke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.