Magazin > Lepota & telo
66 ogledov

Čofotanje naj bo prijetno

čofotanje Shutterstock
Strupene ribe, morski ježki in ožigalkarji vam lahko pokvarijo počitnice, zato bodite pripravljeni.

Dopustovanje na morju lahko hitro pokvari kakšna zdravstvena neprijetnost, saj tudi Jadransko morje skriva veliko nevarnosti. Na srečo si lahko pri večini pomagate kar sami.

Ožig meduze

Med najpogostejšimi neprijetnostmi na morju je ožig kože z ožigalkami meduze ali morske vetrnice. Na srečo v tem predelu morja smrtno nevarnih ožigalkarjev ni, kljub temu pa so ožigi zelo boleči in neprijetni. Ob ožigu s kože najprej odstranite večje ožigalke, druge pa temeljito sperite z morsko vodo. Ožigalk se ne dotikajte. Na očiščeno kožo nato lahko nanesete hladilno mazilo ali blago mešanico vode in kisa.

Ježeve bodice

Kis pomaga tudi, kadar se vam v stopalo zarije ena ali več bodic morskega ježka. Mesto vboda namažite s kisom; ta bo bodico zmehčal, zaradi česar bo manj lomljiva in jo boste s pinceto lažje izvlekli. Bodico odstranite čim prej, če vam ne uspe, pa se odpravite k zdravniku.

Pazljivo z ribami

V Jadranskem morju je kar nekaj vrst rib, ki vas lahko s svojimi strupenimi bodicami pošteno zbodejo in ogrozijo vaše zdravje. Mednje spadajo denimo škarpena, morski pajek in morski zmaj. Pri ribolovu bodite zelo pazljivi, ob vbodu pa čim prej poiščite zdravniško pomoč. Ribji strup je večinoma občutljiv na toploto, zato pomaga, če mesto vboda potopite v vročo vodo.

Ureznine in odrgnine

Kamnito morsko dno je polno ostrih skal, školjk in rakov. Če se urežete, ureznino očistite in jo pokrijte z obližem. Še bolje je, da se v morje odpravite obuti in poškodbe preprečite.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.