Magazin > Lepota & telo
41 ogledov

Da pozimi ne bo peklo

mehur Shutterstock
Nizke temperature lahko oslabijo obrambo telesa pred bakterijami, a na srečo je na voljo veliko domačih zdravil.

Pekoča bolečina ob uriniranju je največkrat znamenje prehlajenega mehurja oziroma okužbe sečil. Težavo, ki zaradi krajše sečnice veliko pogosteje prizadene ženske kot moške, velikokrat povzroči tudi daljša izpostavljenost mrazu, ki poslabša odpornost organizma. Bakterije, s katerimi prej ni bilo težav, tako neovirano zaidejo v sečnico in povzročijo vnetje mehurja.

Preventiva

Za pravilno delovanje in hitro okrevanje mehurja po vnetjih in okužbah je pomembno tudi, da vsak dan popijete zadostno količino tekočine; najboljša je voda. “Z uživanjem večje količine tekočine se poveča produkcija seča. Seč tako sproti izpira bakterije, ki se morebiti pojavijo v mehurju,” pojasnjuje urolog.

Čaji, ribez, borovnice

Pri prvih težavah še ni treba, da oddrvite k zdravniku, saj je v domači lekarni na voljo kar nekaj sredstev, ki v veliko primerih uspešno odpravijo težavo. Med naravnimi antiseptiki urolog Klemen Jagodič svetuje tudi uživanje brusnic, črnega ribeza, borovnic ter čajev iz bezga, šipka, kopriv in kamilic. Učinkovito zdravilo je tudi brusnični sok (brez sladkorja). V lekarni vam bodo pri tovrstnih težavah ponudili ursi čaj iz listov vedno zelenega gornika, ki deluje antibakterijsko.

Če se vnetje s temi preprostimi ukrepi takoj ne pozdravi ali se ponavlja, je treba obiskati zdravnika, ki vam bo predpisal antibiotike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.