Magazin > Lepota & telo
49 ogledov

Danes se vzburjajte s hrano

romantika valentinovo Shutterstock
Letos lahko svojega valentinčka namesto s pocukranimi darili presenetite z okusno večerjo, polno afrodiziakov.

Ostrige, šparglji tarfufi, fige, banane, čokolada, vanilija, beluši, granatno jabolko, ... Vsa našteta živila in še več spadajo v skupino afrodiziakov, ki naj bi povečevali spolno poželenje, kar je za nas potrdila tudi nutricionistka Mojca Cepuš: "Prepričana sem, da hrana vpliva na naše splošno počutje zaradi kemičnih spojin, ki so v njej. Prav lahko je, da določena živila vplivajo tudi na spolno doživljenje." In kateri dan je lahko bolj primeren za njihovo pripravo, kot valentinovo? Predlagamo zapeljivo večerjo s predjedjo, glavno jedjo in sladico, ki bo v vas in v vašem partnerju še dodatno prebudila libido. Nutricionistka svetuje, da v večerjo vključite hrano, ki vzbuja ugodje. "To so predvsem ogljikovi hidrati, pa tudi čokolada in sladice, seveda."

Za popolno valentinovo večerjo

Za predjed predlagamo špargljevo juho, recept lahko najdete tukaj. Šparglji vsebujejo kalij, folno kislino, vitamin A in vitamin E, ki stimulirajo spolne hormone in tako povečajo telesno poželenje.

Glavno jed popestrite s tartufi, mi svetujemo testenine s tartufato, ki so enostavne za pripravo. Recept dobite tukaj. Tartufi imajo dražilne in terapevtske lastnosti, z njimi se izločajo tudi hormoni sreče.

Za sladico združite dva afrodiziaka: mandlje in čokolado. Posladkajte se s čokoladnimi kockamii, ki vsebujejo koščke mandljov, recept najdete tukaj. Čokolada spodbuja tvorbo in aktivnost feniletilamina, ki ga poznamo kot ljubezensko kemikalijo. Feniletilamin se navadno tvori v možganih in se v "centrih zadovoljstva" pretvarja v dopamin, ki je med drugimi odgovoren tudi za doživljanje orgazma. Vitamin E v mandljih pa vpliva na stopnjo plodnosti in delovanje spolnih organov.

Zraven se razvajajte s kozarčkom rdečega vina, ki prav tako spada v skupino afrodiziakov in vaš valentinov dan bo popoln.

Naslednji dan zelenjava in sok

Nutricionistka pravi, naj se danes pustimo razvajati, saj je valentinovo samo enkrat na leto. "Danes si lahko privoščimo 'praznično hrano', pazite le, da s tem početjem ne nadaljujete še cel teden. Če bo za valentinovo preveč alkohola, drugi dan pojejte kakšno porcijo zelenjave več in sveže stisnjen pomarančni sok," še svetuje za konec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.