Magazin > Lepota & telo
59 ogledov

Do lepe postave z manj napora

joga Shutterstock
Asane s predkloni in zasuki topijo maščobe na bokih in trebuhu. Učinki pri vadbi joge so dolgotrajni.

"Učinki vadbe joge na počutje so vidni takoj, medtem ko telo oblikujete postopoma," pravi Maja Tanko Smolič, mednarodno akreditirana učiteljica joge. Joga postaja vse bolj priljubljena vadba tudi za oblikovanje telesa.

Boljša prebava in drža

Gre za naraven način vadbe z dvigovanjem lastne teže, s katero poleg oblikovanja telesa dosežete višjo raven energije, boljše počutje in prebavo, pravilnejšo telesno držo, večjo mišično moč in razteznost mišic, sklepov ter hrbtenice.

"Predvsem pa moram omeniti, da se v nasprotju s hitrimi dietami in programi čez nekaj časa ne boste vrnili na prejšnje stanje, ker nas joga prek telesnega zavedanja hkrati pripelje do duševnega zavedanja in celostnega ravnovesja," dodaja Tanko Smoličeva.



Nad maščobne obloge

Z asanami (telesnimi položaji v jogi) se poveča dovajanje kisika v telo, kar pospeši presnovo in odvajanje strupov iz telesa. "Pri genjogi in oblikovanju telesa so bistvene asane z zasuki in predkloni, ki razstrupljajo telo ter zmanjšujejo obloge okoli trebuha in bokov. Lahko bi rekli, da z manj napora dosežete večji učinek v primerjavi z drugimi športnimi dejavnostmi," razlaga vaditeljica. "Seveda ne boste dobili takoj postave Marilyn Monroe, dobili pa boste telo, v katerem se boste dobro počutili," pa pravi Biljana Gorše, učiteljica joge. 
Med vadbo dihate s prsnim košem skozi nos ter stiskate trebušne mišice in mišice medeničnega dna oziroma presredka. "Osnovno načelo je, da gib sledi dihu. Tako bo vadba najučinkovitejša, obenem pa boste zmanjšali možnost poškodb," pojasnjuje Tanko Smoličeva.

Vadba

Intenzivnost in pogostost vadbe sta odvisni od tega, ali ste v jogi začetniki ter od telesne predispozicije in fizične kondicije. Pomembna je kontinuiteta, torej da vadbo izvajate enkrat ali dvakrat na teden. Na začetku je vadbo priporočljivo izvajati pod nadzorom akreditiranega učitelja. Začnite postopoma, in sicer enkrat na teden, nato pa dvakrat. Tako telo ne bo šokirano, verjetnost, da boste vadbo po nekaj tednih opustili, pa bo manjša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.