Magazin > Lepota & telo
84 ogledov

Dobra prebava, dober imunski sistem

sliva, slive Shutterstock
Z boleznimi se boste uspešneje spopadli z urejeno prebavo.

Če imamo zdravo črevesje, v njem prevladujejo mlečnokislinske bakterije, ki skrbijo, da naše črevesje nemoteno absorbira potrebna hranila (vitamine pa tudi minerale) v kri in celice,” pravi nutricionistka Alja Dimic. Ponujamo vam nekaj nasvetov.

Beljakovine iz zelenjave

Aminokislina glutamin je hrana našega imunskega sistema,” pojasnjuje Dimičeva. Na jedilnik umestite surovo špinačo, solate, zelje in peteršilj. Ne pozabite niti na kvinojo, sojo, amarant, lečo, fižol, čičeriko, grah, tofu, sončnična semena, ohrovt, repo, mandlje ter indijske in brazilske oreščke.

Izkoristite čas jabolk

Pregovor o zdravilni moči jabolk še kako drži. Priskrbite si domača, ekološko pridelana jabolka in si na dan privoščite vsaj eno. Pospešujejo prebavo in so polna antioksidantov. Teh je veliko tudi v temnozeleni zelenjavi, citrusih, paradižniku in korenju.

Zdrava olja

Olje iz mikroalg je najboljše, saj vsebuje maščobni kislini EPA in DHA. Uživajte laneno in repično olje, orehe ter laneno seme, za vsakršno toplotno obdelavo pa uporabite kokosovo maščobo,” priporoča Dimičeva.

 

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.