Magazin > Lepota & telo
259 ogledov

Ste prepogosto napihnjeni?

testenine Shutterstock
Čeprav niste pojedli veliko, vam je v pasu kar naenkrat tesno, v trebuhu pa vas morda malce črviči. Vzroki za napihnjenost so različni, nekateri med njimi pa so kar nekoliko presenetljivi. Se prepoznate?

Pogreta hrana. Napihnjenost po uživanu pogrete hrano je precej pogosta, pravi londonska dietetičarka Luci Daniels, ki dodaja, da paienti tožijo zaradi napihnjenosti tudi zaradi uživanja pogretih testenin in riža v restavracijah. Vzrok naj bi bil v zaradi gretja spremenjeni strukturi nekaterih živil - odporni škrob posamezniki težko prebavljajo. Jejte sveže pripravljene obroke.

Vzburkani hormoni. Med ovulacijo se raven progesterona poviša. Progesteron med drugim sprošča trebušne mišice, zato so nekatere ženske videt polnejše, napihnjene, opozarjajo ginekologi. Prav tako so bolj sproščene črevesne mišice, zaradi česar lahko prihaja do zaprtja. Na jedilniku so takrat še bolj dobrodošla živila z veliko vlakninami.

Žvečilni gumi. Med žvečenjem "pojeste" več zraka, kot je "potrebno", zaradi česar pride do napihnjenosti. Sladili sorbitol in ksilitol, ki sta običajni sestavini žvečilnih gumijev, poleg tega v želodci spodbujata razvoj bakterij, ki so prav tako krive za napihnjenost. Podobno velja za pijače, oslajene z umetnimi sladili, napihnjen trebuh pa je lahko tudi rezultat prehitrega jedenja.

Zdrava prehrana. Čeprav ne verjamete, je res. Preveč zdravega lahko povrzoči napihnjenost - na tapeti so živila, bogata z vlakninami! Ne forsirajte in ne jejte preveč polnovrednega kruha, zelenjave … Velja naj zmernost.

Antibiotiki. Če je v črevesju premalo dobrih bakterih, mimogrede pride do napihnjenosti. Dobre bakterije namreč stimulirajo pravilno delovanje črevesja in ga ohranjajo zdravega. Če jemljete antibiotike, uživajte več probiotičnih jogurtov, kislega mleka ...

Stres. Povezava med stresom in prebavo dokazano obstaja, ugotavljajo strokovjaki. Stres naj bi bil celo eden najpogostejših vzrokov za prebavne motnje, tudi za napihnjen trebuh. Če ste nagnjeni k napihnjenost, stanje lahko hitro poslabša že manjša napetost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.