Magazin > Lepota & telo
59 ogledov

Epidemija debelosti se v ZDA širi počasneje

hamburger, hitra hrana Žurnal24 main
Epidemija debelosti v ZDA se zadnja leta upočasnjuje, čeprav Američani ne postajajo nič vitkejši, kot so bili doslej. Trenutno naj bi bilo 78 milijonov odraslih v ZDA predebelih.

Če se v prihodnjih letih nič ne spremeni na bolje, bo predebelih še 32 milijonov Američanov, kar bo stroške za zdravstvo v ZDA v tem času obremenilo za dodatnih 550 milijard dolarjev. Glede na mere indeksa telesne mase, ki je razmerje med višino in telesno težo, je skoraj nemogoče ne biti predebel, vendar pa je večji problem huda debelost, kar pomeni najmanj 50 kilogramov preveč.

Težave že v otroštvu

Huda debelost naj bi se v ZDA do leta 2030 s sedanjim tempom podvojila na 11 odstotkov vsega prebivalstva. Težave se začnejo že v otroštvu, saj je polovica odraslih, ki so hudo debeli, imela težave z odvečno telesno težo že v rosnih letih. S preveliko telesno težo so povezane številne bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen in druge, za kar ZDA danes porabijo približno 150 milijard dolarjev na leto.

Presenetljivi izsledki

Študija univerze Duke za Center za nadzor nad boleznimi (CDC) ugotavlja, da so se številke rasti iz 80. in 90. let prejšnjega stoletja umirile. V zadnjih desetih letih se stopnja debelosti za ženske skorajda ni povečevala. Nekaj več rasti je bilo opaziti pri moških, in to pri tistih z višjimi dohodki, česar znanstveniki za zdaj še ne znajo razložiti. V ZDA imajo namreč več težav z odvečnimi kilogrami ljudje z nižjimi dohodki, ki uživajo poceni hitro prehrano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.