Magazin > Lepota & telo
56 ogledov

V petih dneh brez zob

pločevinke Shutterstock
Energijske pijače povzročajo dvakrat več poškodb sklenine zob kot izotonične pijače, pravi nova raziskava. Zaradi poškodbe sklenine zobje postanejo bolj občutljivi, bolj nagnjeni h kariesu in izpadanju.

Izotonični in energijski napitki delajo nepopravljivo škodo zobni sklenini, je pokazala študija, ki so jo opravili na univerzi v Illinoisu. Znanstveniki so preverjali raven kisline v 13 izotoničnih in devetih energijskih napitkih, poroča Daily Mail.

V vsako pijačo so dali vzorce zobne sklenine in jih tam pustili 15 minut, nato pa so dodali še umetno slino. Postopek so ponavljali štirikrat na dan, pet dni na teden. Tako so ustvarili enake pogoje, kot jih v ustih ustvarijo tisti, ki popijejo eno energijsko ali izotonično pijačo na vsake štiri ure.

Prvi znaki poškodb sklenine so bili vidni že po petih dneh. Pri čemer so energijske pijače naredile dvakrat večjo škodo, kot izotonične. Škoda je nepopravljiva, zobje postanejo preveč občutljivi in bolj nagnjeni h kariesu, ter začnejo izpadati, so potrdili izsledki omenjene raziskave.

Če si ne želite brezzobega nasmeha, namesto tovrstnih pijač, strokovnjaki priporočajo žvečenje žvečilnih gumijev brez sladkorja in obvezno spiranje ustne votline z vodo, če se pijači ne morete upreti. "Če se ne morete upreti energijskim pijačam, si nujno eno uro po tem, ko ste jo popili, umijte zobe.  V nasprotnem primeru bo kislina povzročila nepopravljivo škodo," je dejal vodja študije Poonam Jain.

Skoraj 30 do 50 odstotkov ameriških najstnikov redno uživa energijske in športne pijače, približno 62 odstotkov jih spije vsaj eno pijačo na dan. V omenjeni raziskavi so pod drobnogled vzeli naslednje energijske napitke: Red Bull, 5-Hour Energy, MDX, Full Throttle Fury, Rip It, Red Bull Sugar Free, Monster Assault, Von Dutch in Rockstar.




Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.