Magazin > Lepota & telo
2064 ogledov

Bolečine, ki jih ne smete prezreti

migrena, glavobol Žurnal24 main
Z nekaterimi vrstami bolečine utegne telo namigovati, da je nekaj hudo narobe.

Ste začutili nenadno močno bolečino, ki je ne znate pojasniti? Ali manjše bolečine nikoli povsem ne izginejo? Tudi če so krvni in drugi testi pokazali, da ste zdravi, vam lahko telo poskuša povedati, da je nekaj narobe, pravijo v Medicinskem centru Ljubljana. Spoznajte štiri vrste bolečine, ki jih ne smete prezreti, saj gre lahko za smrtno nevarna stanja.

Bolečina v čeljusti

Nejasna bolečina na spodnji levi strani čeljusti je lahko znak srčnega infarkta. Bolečina lahko niha, lahko se seli in  ne morete povsem natančno določiti, kje vas boli. Takšna bolečina se lahko pojavi, ko postanejo živci okoli srca občutljivi, po navadi zaradi pomanjkanja kisika v srčni mišici. Skrbeti vas mora, če se bolečina pojavi po naporu, če vas boli še v prsnem košu ali rami in ste prehitro zadihani.

Bolečine v nogah

Če se bolečina začne globoko v notranjosti meč in je neprijetna ter povzroča krče, lahko nakazuje globoko vensko trombozo, ki se pojavi ob krvnem strdku v venah nog. Noga lahko nekoliko oteče in pordeči, lahko pa se na njej pojavijo tudi krčne žile. To stanje lahko postane smrtno nevarno. Ob tem, kadar strdek, ki je povzročil embolijo, potuje skozi krvni obtok, se lahko pojavijo nenadno težko dihanje in bolečine v prsih, kašelj in tudi izkašljevanje krvi. Sicer se strdek lahko ustavi v možganih, srcu ali kje drugje. Potek ni nujno tako dramatičen, skrbeti pa vas mora, če je noga rdeča in topla ter čutite bolečino, ko stisnete nogo.

Bolečina v trebuhu

Bolečine v trebuhu so lahko znak žolčnih kamnov; ti so pogostejši pri ženskah kot pri moških. Najpogosteje boli v zgornjem desnem predelu trebuha, takoj pod prsnim košem. Bolečina je lahko ostra in se lahko širi zadaj pod lopatice. S premikanjem se običajno ne spreminja. Žolčni kamni so pogosto celo brez simptomov, razen če nastane zapora žolčnih vodov. Pri žolčnih kamnih se lahko pojavijo tudi resni zapleti, kot sta ruptura žolčnika in vnetje trebušne slinavke.

Mravljinčenje

Mravljinčenje je pogosto znak slabše prekrvavitve, pomeniti pa utegne tudi, da je živec utesnjen ali poškodovan. Poleg mravljinčenja se lahko pojavi pekoča bolečina ali odsotnost občutka. Kadar težave same po sebi ne prenehajo, je treba preveriti, kaj je v ozadju. Če gre za utesnitev živca, se lahko živčna vlakna trajno poškodujejo in včasih je potreben čimprejšnji poseg.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.