Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Epidemija kokaina

V Sloveniji je z drogami zasvojenih okrog 11 tisoč ljudi. Žurnal24 main
Podatki o številu zasvojenih z alkoholom ali prepovedanimi drogami, ki pri nas še vedno najbolj zasvajajo, so zaradi nesistematičnega zbiranja pomanjkljivi.

Po podatkih ministrstva za zdravje za lani je z alkoholom zasvojenih od 10 do 15 odstotkov odraslega prebivalstva, Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije (IVZ RS) pa število zasvojencev s prepovedanimi drogami ocenjuje na od deset tisoč do enajst tisoč. Najpogostejša, a zaradi svoje družbene sprejemljivosti pogosto pozabljena zasvojenost je sicer kajenje, s katerim je zasvojenih 22 odstotkov Slovencev.

Ne gre samo za mladino
Zasvojenost nikakor ni le stvar mladostnih prestopnikov, temveč prizadene ljudi vseh socialnih in starostnih struktur. Čeprav natančnih podatkov v Sloveniji tudi na tem področju (še) ni, po izkušnjah strokovnjakov velja, da so mlajši zasvojeni predvsem z novimi, sintetičnimi drogami in marihuano, starejši pa z drugim; prednjačijo cigarete, trde droge in alkohol.
Na obravnavo pomembno vpliva starost. Medtem ko so pri mladih najpomembnejši preventiva, izobraževanje in poskus rehabilitacije v zdravo življenje, starejši potrebujejo drugačen pristop. "Ti so bolehnejši, slabše preskrbljeni ... To prinaša veliko težko rešljivih težav, ki se dostikrat končajo v brezdomstvu," pojasnjuje Milan Krek, vodja Informacijske enote za prepovedane droge IVZ RS.

Kokaina je vse več
Evropa je zaradi svojega bogastva idealno tržišče za drogo, ki je bila sprva vezana na družbeno elito – kokain. Toda tudi pri nas je ta na socialni lestvici uporabe že padel in postal tudi med mladimi široko dostopen in popularen. "V primerjavi z marihuano je zasvojenost s kokainom bistveno močnejša, zdravljenje tovrstne zasvojenosti pa je tudi izjemno zahtevno, saj metadon oziroma nadomestki, kakršne poznamo pri opiatih, ne obstajajo," pravi Krek in dodaja: "Zloraba kokaina je generacijski problem zdajšnje mlade generacije."
Ob tem opozarja na pojav različnih pijač (energijskih pijač, čajev in raznovrstnih pripravkov) s kemičnimi substancami, za katere njihovega delovanja na telo znanosti še ni uspelo raziskati, so pa v prosti prodaji. Zaradi neznanih, a brez dvoma tudi škodljivih učinkov popularnost teh pijač med mladimi vzbuja skrb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.