Magazin > Lepota & telo
216 ogledov

Glavobol, s katerim se srečuje večina

Obstajajo trije tipi tenzijskega glavobola. Žurnal24 main
Glavobol tenzijskega tipa je med najpogostejšimi oblikami glavobolov. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se do 78 odstotkov populacije vsaj občasno srečuje s tem tipom glavobola.

Do 60 odstotkov ljudi, ki trpijo zaradi tega, pa se sooča tudi s posledičnim zmanjšanjem socialne aktivnosti in delovnih zmožnosti. Pogosto so povezani s psihično obremenitvijo, napetostjo, utrujenostjo ali neudobno lego telesa. Tenzijski glavobol je poznan pod različnimi izrazi: običajni, esencialni, psihogeni, idiopatski, stresni glavobol ali glavobol krčenja mišic. Če se tak glavobol pojavlja pogosto ali je tako močan, da moti običajne aktivnosti, se je treba obrniti na zdravnika, da potrdi diagnozo in pomaga z učinkovitim zdravljenjem. Na srečo je tenzijski glavobol običajno mogoče uspešno premagati. Veliko ljudi pa se zdravi samih in pri tem prepogosto posega po zdravilih proti bolečinam, ki lahko včasih sama izzovejo glavobol.

Simptomi in diagnostična merila
Običajno trajajo od 30 minut do 7 dni. Bolečino bolniki opisujejo kot ''obroč okoli glave'', tiščanje ali močan pritisk iz notranjosti navzven. Glavobol ima vsaj dve od naslednjih značilnosti:
– blaga do srednja intenzivnost
– bolečina se občuti na obeh straneh glave, podobna je pritiskanju ali vlečenju
– rutinske telesne dejavnosti (hoja po stopnicah, prepogibanje, ipd.) bolečine ne stopnjujejo, včasih jo celo omilijo
– bolečino bi lahko opisali kot pritiskanje, trganje, vlečenje, ne pa tolčenje ali utripanje
– pogosto boli med očmi ali v zadnjem delu glave, lahko se razširi po celi glavi in se nadaljuje tudi v tilnik
– ni občutljivosti na svetlobo ali hrup.

Tipi tenzijskega glavobola
Možni so trije tipi tenzijskega glavobola:
– epizodični neponavljajoči tip: ena do nekaj epizod na mesec,
– epizodični ponavljajoči tip: več kot ena, a manj kot 15 epizod na mesec, če se to dogaja več kot tri mesece,
– kronični tip: več kot 15 epizod na mesec tri ali več mesecev zapored. Bolečina je tu nekoliko šibkejša, a je njen občutek stalno prisoten (lahko celo v obliki skoraj neopaznega glavobola). Spremljajoči simptom je lahko tudi blaga slabost.

Kako zdravnik postavi diagnozo?
Ni nobenih diagnostičnih testov za potrditev klinične slike. Diagnoza se postavi na podlagi pregleda pacientove osebne in družinske zdravstvene zgodovine, proučitve njegovih simptomov in telesnega pregleda. Najprej se morajo izključiti ostali možni vzroki za simptome. Včasih je težko razločiti tenzijski glavobol od migrenskega napada. Treba je vedeti, da fizična aktivnost ne poslabša tenzijskega glavobola, slabost in bruhanje ponavadi nista prisotna. Migrenski napad spremlja povečana občutljivost na svetlobo in zvok. Možno pa je, da tenzijski glavobol sproži migrenski napad.

Zdravljenje
Epizodični neponavljajoči tip tenzijskega glavobola potrebuje samo zdravljenje individualnih epizod. Pri zelo pogostih epizodičnih in pri kroničnih tenzijskih glavobolih se priporoča tako preventiva kot odpravljanje bolečine pri posameznih primerih glavobolov.

Najpogosteje predpisana preventivna zdravila so:
– antidepresivi
– zdravila za sproščanje mišic

Epizodični napadi se lajšajo z:
– aspirinom (odrasli)
– ibuprofenom
– zdravili za sproščanje mišic
– paracetamolom acetaminofenom
– s kombinacijami naštetih

 

Preberite si še:

Ko boli glava
Depresija lahko doleti vsakogar
Imate suha usta? Uporabite pravi pritisk

Komplementarne metode:
Akupunktura, masaža, terapija biološke povratne zveze, vaje za sproščanje.

Pri tenzijskih glavobolih gre bolj za neprijetnost kot pa za resen zdravstveni problem. V večini primerov jih je mogoče odpraviti s protibolečinskimi zdravili brez recepta in z nekaj počitka. Vendar morate biti pri zdravilih pazljivi, da jih ne uporabljate prepogosto, saj lahko sama izzovejo glavobol. Ponavljajoči primeri tenzijskih glavobolov pa zahtevajo obisk zdravnika in morda tudi redna preventivna zdravila ter komplementarne terapije.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.