Magazin > Lepota & telo
300 ogledov

Glicerol je dober alkohol

krema, obraz, ženska Shutterstock
Alkoholi v kozmetiki lahko na kožo učinkujejo različno.

“Alkoholov v kozmetičnih izdelkih je toliko vrst, da jih nikakor ne moremo metati v isti koš,” pravi Milena Lorger, strokovnjakinja za kozmetiko ter učiteljica kemije, biologije in kozmetologije. “Popolnoma različni so zato tudi njihovi učinki in ni res, da so vsi škodljivi za kožo,” poudarja.

Kožo vlažijo ali izsušijo

Med alkoholi, ki so v kozmetičnih izdelkih dobrodošli, je po njenih besedah vsekakor glicerol. Ta kožo navlaži in je prav zato pogosta sestavina krem za intenzivno nego kože. Čeprav je alkohol, se ga torej ni treba izogibati; prej obratno.Drugače pa učinkujejo etilni alkoholi, saj če jih je preveč, kožo izsušijo. Njihova pozitivna lastnost je, da delujejo antiseptično, kar lahko včasih pride tudi prav (na primer pri razkuževanju ranic na koži ali stiskanju mozoljev). Tovrstni alkoholi pa ne bi smeli biti pomembnejša sestavina v izdelkih, ki jih v veliki meri uporabljamo vsakodnevno. Po besedah kozmetičark uporaba slabih alkoholov v kozmetičnih izdelkih na srečo upada, kljub temu pa pred nakupom preverite embalažo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.