Magazin > Lepota & telo
68 ogledov

Hlajenje naj bo nežno

Največ možnosti za uspešen nakup imajo tisti, ki se odločijo za montažno klimo. Žurnal24 main
Klima. Izognite se prehladom in glavobolom zaradi temperaturnih razlik.

Prihaja vroče poletje, ki nam z visokimi temperaturami ne bo prizanašalo. Ali zagotovo vemo vse, kar moramo vedeti o hlajenju s klimatsko napravo, predvsem ko gre za zdravje in varstvo naših najmlajših, smo povprašali pediatrinjo Ajdo Cimperman.

Vsaj 25 stopinj. V vročih mesecih bodite pozorni, da prostorov ne ohladite pod 25 stopinj Celzija. V nasprotnem primeru boste hitro smrkali in kašljali.

1. Ne hladite prehitro
Hitro ohlajanje prevročih prostorov je za organizem šok, ki ima lahko neprijetne posledice – prehlad, glavobol ali celo pljučnico. Dojenčki in otroci so na temperaturne spremembe občutljivejši kot odrasli, zato je temperaturo priporočljivo prilagoditi vnaprej. Kadar to ne uspe, prostor ohladite postopoma, nikakor ne z močno ventilacijo in nizkimi temperaturami. Če se mudi, prostor najprej prezračite.

2. Poiščite senco
Notranjost avtomobila se poleti močno segreje, še posebno pri temnejši pločevini. Čeprav boste v iskanju senčnega parkirnega prostora zagotovo kdaj izgubljali živce, si vzemite dodatnih pet minut in ga poiščite – čez nekaj ur si boste neizmerno hvaležni. Privarčevali boste tudi nekaj energije, saj uporaba klimatske naprave poveča porabo goriva. Ne pozabite na parkirne hiše!

5 stopinj je največja priporočena razlika med zunanjim in hlajenim prostorom.

3. V trgovine z jopico
Pretirano hlajenim javnim prostorom se prilagodite tako, da otroka v notranjosti trgovine ogrnete z jopico. Obenem pazite, da se ne zadržujete v neposredni bližini naprave, kjer zrak piha najmočneje, in nikoli ne pozabite na zadosten vnos tekočine. Tudi klimatska naprava ne prepreči dehidracije!

 

Klima je lahko gojišče bakterij
Preprečite širjenje smradu in umazanije ter pred uporabo očistite klimatske naprave.

  • Klimatske naprave so idealno gojišče bakterij, ki lahko povzročijo različne bolezni; predvsem so izpostavljena dihala, zato ne tvegajte. Čiščenje klimatske naprave je preprosto, strokovnjaki ga priporočajo enkrat na sezono – najbolje pred začetkom. 
  • Poskrbite za čistočo klimatske naprave v vseh prostorih, kjer jo uporabljate; ne pozabite niti na avtomobil. Ker se v službeni pisarni ali vrtcu zadržuje več ljudi naenkrat, je umazana klimatska naprava kot nalašč za širjenje bolezni. Dobro si oglejte napravo in poduhajte zrak, ki prihaja iz nje. Če zaznate prah, umazanijo ali smrad, je čas za ukrepanje.
  • V trgovinah s pripomočki za avtomobile lahko kupite pršilo za čiščenje avtomobilske klimatske naprave, s katerim je postopek čiščenja hiter in preprost. Hišne klimatske naprave pa raje prepustite strokovnjakom. Ti vam jo bodo po potrebi očistili in razkužili v sklopu rednega vzdrževanja.


Mini intervju s pevcem Markom Vozljem

Se poleti med vožnjo z avtom hladite s klimatsko napravo?
Seveda se, drugače bi šlo že težko (smeh). Pred kratkim smo zamenjali avto in se odločili za nakup enoprostorca peugeot 5008, ki me je z načinom izdelave klimatske naprave zelo lepo presenetil. Gre predvsem za to, da ohlajen zrak ne piha več samo na sredini, ampak so šobe po vsej kabini, tudi v stebričkih, zato se ves prostor ohlaja enakomernejše.

Koliko stopinj je za vas idealnih?

Nikoli si ne nastavim več kot deset stopinj razlike med temperaturo v avtu in zunaj. Tudi če je noro vroče, se pod 25 stopinj Celzija ne spustimo. Preden se usedemo v razgret avto, vedno počakamo nekaj minut, da se prezrači in da klimatska naprava že učinkuje, moč delovanja pa vedno nastavim na samodejno uravnavanje.

Kaj pa doma?
Za zdaj v hiši nimamo klimatske naprave. Poletna jutra, dokler so še sveža, rad izkoristim za to, da dobro prezračim hišo, potem pa zaprem okna in spustim rolete, da nas vročina ne nadleguje, čeprav je na južni strani včasih že kar soparno. Bomo videli, morda si pa nekega poletnega dne premislimo ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.