Magazin > Lepota & telo
58 ogledov

Hujšajte z malinami

Zdaj je čas malin, zato si jih privoščite v izobilju. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Maline vsebujejo veliko biotina, ki je zadolžen za lepo polt, sijoče lase in močne nohte. Privoščite si jih v izobilju.

Primerne za diete
Maline lahko pomagajo v boju s kilogrami, saj imajo nizko kalorično vrednost in enega najnižjih glikemičnih indeksov med sadeži. Delujejo tudi odvajalno, čistijo črevesje, pomagajo pri težavah z mehurjem in ledvicami ter odpravljajo zaprtost, kar vse posledično pripomore k pridobivanju vitke linije.

Močan antioksidant
So dober vir elegične kisline, ki spada med tanine, ti pa so pomemben vir antioksidantov. Z nevtralizacijo prostih radikalov pomagajo ohranjati oziroma popravljati nezaželeno škodo na celičnih membranah in drugih strukturah v telesu.  A maline niso bogate le z elegično kislino. V njih so še druge vrste antioksidantov, med drugimi tudi antocianini, ki jim dajejo značilno rdečo barvo. Poleg tega, da so antocianini antioksidanti, delujejo tudi protimikrobno in zmanjšujejo razrast bakterij in glivic v telesu.

Malinov čaj pri vnetjih in porodu
Iz listov in cvetočih poganjkov lahko pripravite okusen čaj, ki ima zdravilen učinek. Pomaga pri vnetjih želodca in črevesja, pri driski in hemoroidih. Učinkovit je tudi pri kašlju in hripavosti. V preteklosti so ga uporabljali pri porodih, ker lajša porodne krče.

Primerne za zmrzovanje
Zamrzovanje in hranjenje malin ne vpliva pomembno na njihovo antioksidativno aktivnost, saj se odlično obnesejo pri zamrzovanju. Pred zmrzovanjem jih previdno operite in osušite. Zložite jih na podlago v eni sami plasti in jih zamrznite, šele zamrznjene preložite v vrečke za zamrzovanje. Če jim boste dodali nekaj limoninega soka, bodo bolje ohranile svojo barvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.