Magazin > Lepota & telo
1682 ogledov

Imejte radi prostato

Zelišča za boljše počutje. Žurnal24 main
Prostata je moška žleza in sestavni del moških spolnih organov. Zaradi bolezni, ki jo lahko prizadanejo, je pomemben naš način življenja, s katerim lahko marsikaj preprečimo.

Prostata je žleza velikosti kostanja in sestavni del moških spolnih organov, njena normalna velikost znaša okoli 25cm3. Nahaja se pred danko in tik za sečnim mehurjem. Prostata obdaja sečnico, ki je cev za odvajanje urina iz mehurja navzven. Naloga prostate je izdelovanje izločkov, ki so del semenske tekočine in izločkov (vsebujejo cink), ki varujejo spodnja sečila pred vnetji. Tekočina za semenske celice (spermije) prispeva hranilne snovi in zmanjšuje kislost ženske vagine.

Težave rastejo s starostjo
Prostata ima torej pomembno vlogo pri spolnosti, vendar pa so s to žlezo povezane tudi tipične moške bolezni, ki postanejo nadloga predvsem s staranjem. S staranjem se prostata namreč običajno poveča, kar strokovnjaki imenujejo benigna hipertrofija prostate in je daleč najbolj pogosta bolezen prostate. Prostata raste v dveh fazah/obdobjih. Prvič začne rasti v puberteti, ko se njen volumen podvoji, drugo obdobje rasti pa se začne po 25. letu ter traja vse življenje, vendar običajno ne povzroča težav pred 40. letom starosti. Se pa delež moških, ki imajo težave s prostato, s starostjo precej zvišuje. Tako ima določene težave/simptome benignega povečanja prostate več kot polovica moških pri 60-ih letih in že do 90-odstotkov moških nad 70. letom.

Zaradi okolnega veziva pa prostata sčasoma doseže mejo, ko se njen volumen ne more več povečevati, zato začne pritiskati na sečnico. Sečni mehur postopoma oslabi in izgubi sposobnost popolne izpraznitve, zoženje sečnice in zastajanje urina v mehurju pa sta vzroka za večino bolezenskih težav.


Pregled morda ni prijeten, bolezen še precej manj. © iStockphoto

 
In kateri znaki napovedujejo težave?
- pogostejša potreba po odvajanju vode, predvsem ponoči
- šibek in prekinjajoč curek, na katerega je treba čakati
- nenadna potreba po odvajanju in občutek nepopolno izpraznjenega mehurja po mokrenju
- nekontrolirano kapljanje seča po mokrenju in uhajanje seča pri prekomerno napolnjenem mehurju

Vendar pa velikost prostate ni vedno sorazmerna s težavami. Težave z odvajanjem vode pri veliki prostati so lahko majhne, lahko pa je tudi obratno. Povečano prostato lahko uspešno zdravimo, a pomembno je, da se moški zaveda težav z oviranim pretokom seča, saj lahko nezdravljena bolezen povzroči infekcije sečil okvare mehurja in ledvic, inkontinenco ter kamne v mehurju. Če je mehur trajno poškodovan, je zdravljenje namreč neučinkovito.

Če sumite, da imate težave, zato nikar ne odlašajte z zdravniškim pregledom. Digitorektalni pregled, običajno prvi pregled, pri katerem urolog s prstom v danki otiplje prostato in tako lahko oceni njeno velikost in stanje, gotovo ni prijeten, vendar pa se z njim lahko izognemo nepopravljivim ali celo usodnim težavam/nadlogam.

Če vas skrbi, ali imate težave, povezane s prostato, vam bo v pomoč tudi mednarodni vprašalnik .


Ultrazvok prostate. © iStockphoto

 
Alkohol in cigara? Raje ne
Najnevarnejša bolezen prostate je rak prostate, ki po 50. letu prizadane vsakega desetega moškega, in je za pljučnim rakom drugi najpogostejši malignom pri moških. V Sloveniji vsako leto odkrijejo 450 novih bolnikov , predvsem pri mlajših moških pa je bolezen zelo nevarna, ker se lahko hitro širi in zaseva v kosti. Rak prostate in povečana prostata nista vzročno povezana, saj lahko rak prizadane prostato ne glede na velikost. Zdravljenje pa je uspešno, ko je še dobro omejen.

Dednost je pomemben dejavnik tveganja
Med pomembnimi dejavniki tveganja je dednost, saj imajo moški, katerih oče je zbolel za rakom prostate, dvakrat večjo možnost za ravzoj bolezni, če pa je imel raka na prostati tudi ded, pa je verjetnost, da bodo tudi sami zboleli, kar devetkrat večja. Na dednost ne moremo vplivati, zato pa smo lahko bolj previdni pri prehrani. Prostati škodijo močne začimbe, alkohol (predvsem pivo), prava kava, tobak, mrzle in šumeče pijače, pa tudi visoko kalorična hrana, bogata z ogljikovimi hidrati in maščobami ter onesnažena s pesticidi in težkimi kovinami. Slabo na prostato vpliva tudi povečan holesterol, raku prostate pa so bolj izpostavljeni tudi tisti, ki uživajo veliko sladkorja.

Za zdravo prostato je torej zelo pomembna primerna prehrana, pomagajo pa tudi rastlinski izvlečki iz korenine koprive, plodov žagastoliste palme, paradižnika, črnega popra ter minerali in vitamini (vitamin E, cink, selen), ki jih najdemo v kapsulah Fidiman kompleks. Marsikaj boste izvedeli tudi v knjigi Prostata in zdravilna moč prehrane (Dr. Bob Arnot). Za moške po 50. letu starosti je enkrat letno priporočljiv preventivni pregled prostate.

In kako je v praksi?

Kot je za žurnal24.si povedal urolog dr. Marko Lovšin po 40 letu starosti moški ne hodijo na preventivene preglede, če niso zastonj. 

''Na preventivne preglede bi prihajali, vendar jih v uradnih ambulantah zavračamo, ker smo preobremenjeni s patologijo. Ljudem, ki rečejo za pregled, če je slučajno kaj narobe, se izogibamo, jih zavračamo in niso zaželeni v ambulanti, čeprav je problem zelo velik in bi bilo zelo pomembno, da bi hodili. Tudi splošni zdravniki jih ne napotijo, če moški nima težav, enostavno ni upravičen do preiskav … takšna je pač miselnost.''

Za zdravo prostato uživajte paradižnik © iStockphoto

 

Kako komentirate navedbe, da je rak prostate pogostejši pri poročenih moških in redkejši pri vegetarjancih?
''Ni jasnega razloga, zakaj je rak prostate pogostejši pri poročenih moških, je pa statistično dokazano. Pri vegetarjancih so dokazali manj rakavih obolenj prostate, kar naj bi bilo povezano z rdečim mesom. Rdeče meso naj bi doprinašalo k razvoju raka, a ne le prostate, temveč tudi drugih oblik, na primer črevesnega raka.''

Ali spolna neaktivnost vpliva na povečanje prostate?
''Ni dokazane povezave med spolno neaktivnostjo in povečano prostato. ''

Kako je s Keglovimi vajami? Kako pomagajo pri preventivi, kako pri že povečani prostati?

''Keglove vaje pri moških nič ne pomagajo, samo pri ženskah pri uhajanju vode.''

Testosteron vpliva na rast prostate in je prisoten tudi pri plešastih moških. Ali obstaja pri njih večje tveganje za razvoj  bolezni?
''Ne, te povezave ni. Nimajo vsi plešasti moški povečane koncentracije testosterona, je pa res, da so jo ugotovili pri veliko plešastih moških, in je dejansko dokazano, da aktivna oblika testosterona vpliva na benigno hipertrofijo prostate.''
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.