Magazin > Lepota & telo
347 ogledov

Kakšne športne ploščice so najboljše

energijske ploščice
1/4
Shutterstock
Športne ploščice. Ali ustrezajo vaši prebavi, preizkusite pred podvigom.

Športne ploščice že dolgo niso samo prigrizek športnikov ob velikih naporih, saj po njih posegajo tudi rekreativci in tisti, ki zaradi naglice z njimi nadomeščajo zdrav ali dietni obrok. Pri tolikšni ponudbi in toliko različnih namenih uporabe lahko hitro izberete napačno in ploščica ima lahko ravno nasproten učinek od želenega, zato je treba vedeti, kaj kupujete in kdaj jih jesti.

Vedno boljše kot biti lačen

"Načeloma je kakršnakoli ploščica boljša kot nič, še posebno kadar nimate praktične možnosti uživati bolj klasično pripravljene obroke," meni osebna trenerka Barbara Kodrin. Za nekoga je to na pohodu, za vse več ljudi pa tudi med delom, študijem, na poti v avtomobilu oziroma vedno, kadar potrebujete energijo in zbranost. Če se le da, pa seveda izberite tablico, ki vam bo dala točno to, kar potrebujete, svetuje Kodrinova. Z njo se strinja tudi strokovnjakinja za prehrano Mojca Cepuš, ki za energijo svetuje ploščico, ki je sestavljena predvsem z enostavnih sladkorjev – dietne ploščice naj vsebujejo predvsem beljakovine, nadomestki obroka pa naj bodo sestavljeni iz vseh sestavin.

Brez umetnih sladil

Poleg tega, da ploščico izberete skladno z njenim namenom, je pomembno tudi, kako kakovostne so sestavine. "Vsa umetna sladila so nezaželena, prav tako umetne arome, okusi in barvila," pravi Cepuševa. "Za moj okus so zelo kakovostne surove tablice, ki lahko prav tako vsebujejo beljakovine," dodaja. Po mnenju Kodrinove na boljšo kakovost pogosto kaže tudi višja cena, vendar kljub temu ne zaupajte zgolj ceni in raje vedno pozorno preberite embalažo.

Najprej jih preizkusite

Če se odpravljate na pohod ali ploščice potrebujete za kak drug podvig, jih najprej preizkusite kak dan prej, še posebno to velja za energijske ploščice. "Pri teh mora biti posameznik pozoren, da ustrezajo njemu oziroma njegovi prebavi, zato jih je smiselno preizkusiti," svetuje Kodrinova. "Stalna raven energije, do katere si lahko pomagamo s ploščicami, se pozna tako pri športnih zmogljivostih kot pri zbranosti, ki je prav tako pomembna, saj nesreča nikoli ne počiva. Pa tudi užitek v neki dejavnosti je bistveno večji, če nimamo pretiranega občutka izčrpanosti," dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.