Magazin > Lepota & telo
23 ogledov

Telovadite in se redite?

tek Shutterstock
Res je, da se s telesno aktivnostjo povečuje mišična masa, kar lahko pripelje do kakšnega kilograma na tehtnici več, a če pri tem ne izgubljate maščobe, to pomeni, da nekaj počnete narobe.

Če mislite, da boste le s telovadbo vidno spremenili postavo in izgubili odvečne kilograme, se motite. Še posebej, če je telovadba potuha za zaužite nepotrebne kalorije. Telovadite in se hkrati redite? Morda delate katero od spodnjih napak.

Ne kompenzirajte

Telovadba kuri kalorije, a istočasno tudi povečuje apetit, zato se, če želite izgubiti odvečne kilograme, ne ujemite v past. Napačno je tudi razmišljanje, da zdaj, ko telovadite, lahko jeste vse, vključno s sladkimi in slanimi pregrehami. Če si boste zato, ker boste zvečer odtekli en krog, privoščili kepico sladoleda več, ne boste za svojo postavo naredili čisto nič.

Jejte ob pravem času

Pomislite, kaj in kdaj jeste. Izogibajte se obrokom tik pred telovadbo, strokovnjaki pravijo tudi, da se je dobro odpovedati hrani, ki je sestavljena iz enostavnih sladkorjev in ogljikovih hidratov. Da bo izgorevanje maščob med telovadbo učinkovitejše, pred treningom ne jejte vsaj dve do štiri ure.

Previdno z energijskimi napitki

Energijske ploščice in izotonični športni napitki so zelo popularni tudi med rekreativci, a preden se odločite zanje, ne pozabite na dejstvo, da prav takšni zalogaji vsebujejo veliko skritih sladkorjev in kalorij, Evropska organizacija za varnost hrane (EFSA) pa je letos izdala opozorilo o škodljivosti takšnih energetskih napitkov. Namesto njih raje pijte vodo, pri izbiri energijskih ploščic pa dajte prednost žitnim ploščicam s suhim sadjem, brez dodanega sladkorja.

Bodite realni

Mnogi mislijo, da bodo kilogrami odšli skupaj s tremi obiski v telovadnici ali s petimi pretečenimi krogi, a izgubljanje kilogramov ni tako hitro. Pomembno je, da si postavite realne cilje. Najhitreje vam bo uspelo s kombinacijo aerobne vadbe, zato največ časa posvetite teku in kolesarjenju. Na aerobno vadbo ne pozabite niti, če se želite znebiti le maščobe okoli trebuha – to vam bo uspelo s tekom, ne le z vajami za trebušne mišice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.