Magazin > Lepota & telo
472 ogledov

Je pitje čaja škodljivo?

ženska Shutterstock
Nedavne študije kažejo, da naj bi čaj vplival na krhkost kosti. A zgolj skodelica čaja dnevno naj ne bi škodila.

Radi pijete čaj? Morda boste zmanjšali količino, ko boste slišali zgodbo 47-letnice, ki ima zaradi preveč popitega čaja izjemno krhke kosti, prav tako pa naj bi izgubila vse zobe. Znani pa so tudi drugi primeri poškodb kosti, vendar gre pri tem za ekstremne količine popitega čaja. Liter čaja namreč vsebuje 9 miligramov flourida, ki lahko v prekomernih količinah povzroča skeletno fluorozo, zmanjša kostno kakovost ter povzorča bolečine in otrdelost v vezeh. Vendar naj bi posameznik za razvoj teh simptomov moral 30 let vsakodnevno popiti skodelico čaja.

Lahko povzroča rakava obolenja

Čaj naj bi prav tako škodoval prostati. Raziskava univerze v Glasgowu je pokazala, da imajo moški, ki dnevno popijejo več kot sedem skodelic čaja, kar dvakrat večjo tveganje za pojav raka na prostati. Študija v britanskem zdravstvenem časopisu iz leta 2009 pa je pokazala, da pitje zelo vročega čaja povzroča večjo tveganje za nastanek raka na požiralniku.

Dober proti staranju

Obstaja pa tudi nekaj dokazov na temo zdravilnih učinkov. Čaj ima namreč veliko vsebnost antioksidantov, ki preprečujejo staranje kože. Tri skodelice črnega čaja dnevno pa naj bi po podatkih Evropskega časopisa o klinični prehrani zmanjševale nastanek srčno-žilnih bolezni.

Po ugotovitvah National Cancer Instituta v ZDA pa ti dokazi niso zadostni, da bi lahko zaključili o škodljivosti oziroma pozitivnih učinkih čaja. Kljub vsemu se zdi smiselno upoštevati nekatere napotke in čaj pred pitjem nekoliko ohladiti. Prav tako naj pri pitju ne bi presegli priporočene količine ene skodelice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.