Magazin > Lepota & telo
148 ogledov

Kaj se zgodi v telesu po eni telovadbi

telovadba rekreacija tek Shutterstock
Da je redna telovadba še kako pomembna, vedo vsi, a le redki se držijo tega pravila. V resnici pa boste zase veliko naredili že, če boste rekreaciji namenili le dve uri in pol na teden.

Pomembno je le, da ste pri vadbi karseda dejavni, da se dobro spotite. Že malo telovadbe je bolje kot nič, najpomembneje pri tem pa je, da ta postane del vaše dnevne rutine, nekaj, kar vam mora preiti v navado. Spodaj si preberite, zakaj je rekreacija zelo pomembna za vas in kakšne spremembe se dogajajo v vašem telesu že po eni vadbi.

Vaš DNK se lahko spremeni

Švedski strokovnjaki so leta 2012 ugotovili, da imajo vsi zdravi nedejavni odrasli gene, ki se jih da spremeniti s telovadbo. DNK se sicer podeduje od staršev, a na njihov nadaljnji razvoj lahko bistveno vpliva tudi način življenja. Strokovnjaki so ob tem spoznali, da telovadba očitno vpliva na izražanje genov pri razvoju moči in presnove.

Razmišljanje se bo spremenilo

Takoj ko se boste začeli rekreirati, bodo vaši možgani začeli sproščati lepo število pozitivnih hormonov, med njimi tudi endorfinov, ki jih imenujejo tudi hormoni sreče. Ti igrajo zelo pomembno vlogo pri zdravljenju depresije.

Lahko vas ščiti pred sladkorno boleznijo

Tako kot se lahko že po eni telovadbi spremeni vaš DNK, se bodo manjše spremembe začele poznati že pri tem, kako se bo maščoba sproščala v vaše mišice. Raziskava iz leta 2007, ki jo je naredila Univerza v Michiganu, je pokazala, da lahko že ena sama vadba poveča kopičenje maščob v mišicah, kar lahko izboljša občutljivost na inzulin. Slaba občutljivost na inzulin pa lahko povzroči sladkorno bolezen.

Bolj boste osredotočeni

Pretok krvi v možgane se med telovadbo poveča, zato se bodo vaše možganske celice prestavile v višjo prestavo. Postali boste pozornejši, po telovadbi pa boste še nekaj časa veliko bolj osredotočeni. Strokovnjaki so leta 2012 s pomočjo raziskave ugotovili, da se lahko koncentracija bistveno izboljša že po desetih minutah telovadbe.

Stres bo zbledel

Raziskave so pokazale, da se kar 14 odstotkov ljudi odloči za telovadbo zato, ker hočejo zmanjšati stres. Že krajši tek lahko prežene negativno razmišljanje, saj se začnejo sproščati hormoni sreče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.