Magazin > Lepota & telo
4428 ogledov

Kaj storiti, če imate doma alkoholika

alkohol alkoholizem pitje Shutterstock
V Sloveniji je z alkoholom zasvojenih okrog 200.000 ljudi, z njimi in zaradi njih pa trpi vsaj trikrat toliko svojcev.

"Moža sem velikokrat opozarjala na to, da preveč pije, toda ničesar ni bil pripravljen narediti. Velikokrat sem mu grozila z ločitvijo, pa nisem nič storila, ker nisem bila dovolj pogumna in ozaveščena – že takrat (pred leti) bi se morala vključiti v skupino za svojce," osvoji izkušnji z alkoholizmom v družini pravi gospa Tina iz Društva Al-Anon za samopomoč družin alkoholikov, ki deluje v Ljubljani. Ob obisku skupine vas bodo najprej naučili, da je treba, če želite nekomu pomagati najti pot iz alkoholizma, najprej pomagati sebi.

(Po)trpeti ne pomaga

"Jaz sem želela pomagati njemu, zase sploh nisem vedela, da imam kake težave in da potrebujem pomoč," se spominja Tina, ki se je do skupine za pomoč svojcem alkoholikov odpravila šele, ko jo je zaradi moževega alkoholizma in stresa, ki ga ta povzroča, popolnoma izdalo zdravje. Podobno izkušnjo z njo deli gospa Monika, prav tako članica Al-Anona: "Svojci smo velikokrat sesuti že veliko prej, ko pride alkoholik do zdravljenja." Nenehno življenje v strahu in napetosti, nadzorovanje, koliko vaš bližnji pije, stalno prepričevanje, naj prekine to početje, ter prenašanje vsega, kar spremlja alkoholizem, namreč hitro pustijo posledice, žal pa ne prinesejo prav nobenega uspeha pri prizadevanjih, da bi bližnji prenehal piti. Ob tem trpijo tudi otroci, čeprav po izkušnjah sogovornic številni v zakonu z alkoholikom vztrajajo prav zaradi njih. "Pred otrokom alkoholizma ne moremo skriti, otrok vse čuti, vse sliši in vse vidi," je izpostavila Tina.

Pitje omogočate (tudi) vi

Da bi dosegli spremembo, je treba na problem začeti gledati z drugega zornega kota, so poudarili v društvu Al-Anon. "Mi smo čisto narobe razmišljali, saj moraš najprej spremeniti sebe, in to je najtežje pa tudi dolgo traja," je pojasnila Monika. Tudi vi s svojim vedenjem alkoholiku namreč omogočate, da nadaljuje pitje brez posledic. "Ko se svojec začne spreminjati, alkoholika postane strah, kaj se zdaj dogaja. Vidi, da se drugače vedeš in da on ni več središče tvojega življenja, vidi, da je sam," je poudarila. V takih trenutkih se alkoholik šele dobro zave položaja in svojih težav ter se lahko sam zares odloči za zdravljenje.

Kam po pomoč?

Svojci alkoholikov se po nasvete in podporo lahko obrnejo na društva Al-Anon (seznam lahko najdete na spletni strani Al-anon.si, telefonski odzivnik 01/251 30 00), ki so anonimna in brezplačna, prav tako pa vam bodo nasvete ponudili tudi na centrih za socialno delo (CSD). Na pravi naslov vas bodo ob težavah znali usmeriti tudi na SOS telefonih, spletni strani Nalijem.si in številnih drugih. Prav bi bilo, da svoje težave brez sramu zaupate tudi osebnemu zdravniku in da ob morebitnem nerazumevanju ne obupate in pomoč iščete dalje, dokler je ne najdete.

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 09:46 30.marec 2014.

    Vsem mladim priporočam da prvo preverijo bodoče taste in tašče alkoholizem je dedn.