Magazin > Lepota & telo
39 ogledov

Kako boste srečnejši

ženska, nasmeh Žurnal24 main
Ali zjutraj vstanete takoj, ko zazvoni budilka, ali spanec raje podaljšate z dremežem? Če spadate v skupino prvih, ste bolj srečni, pravijo raziskovalci.

Tisti, ki zjutraj vstajajo pred sedmo, so srečnejši in bolj zdravi, pravijo raziskovalci z univerze Roehampton, poroča Daly Mail. Raziskovalci so analizirali spalne navade 1.100 moških in žensk, med katerimi jih je 13 odstotkov vsako jutro vstajalo pred 7. uro, potrebe po daljšem spancu pa niso imeli niti med koncem tedna. Nočnih ptic, ki jutra v postelji preživijo do devetih ali dlje, je bilo okoli šest odstotkov, preostalih 81 odstotkov pa je predstavljalo zlato sredino.

Vstanite pred sedmo

Raziskava je pokazala, da tisti, ki zjutraj vstajajo zgodaj, redkeje trpijo zaradi depresije in anksioznosti, imajo pa tudi boljše prehranjevalne navade, saj skoraj vsi dan začnejo z zajtrkom. Točne povezave, zakaj so jutranji ljudje bolj zdravi in srečnejši, raziskovalci še niso odkrili, razlog za boljše počutje pa povezujejo s kvalitetnejšim spancem.

"Tudi če spadate v skupino nočnih ptičev, to še ne pomeni, da je vaše zdravje ogroženo, medtem ko imata zgodnje odhajanje v posteljo in zgodnje vstajanje na zdravje pozitivne učinke," razlaga vodja raziskave dr. Jorge Huber.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.