Magazin > Lepota & telo
152 ogledov

Kako izbrati športni modrček?

Ko vadite, naj bodo prsi "na varnem" v kakovostnem športnem modrčku. (Foto: Shut Žurnal24 main
Tečete? Potem nujno potrebujete dober športni modrček, ki vam bo služil tudi za druge športe. Preberite, kako ga pravilno izbrati.

Prsi so med posameznimi športnimi dejavnostmi različno na udaru – malo obremenjujoči športi so na primer hoja, cestno kolesarjenje in joga, srednje obremenjujoči pohodništvo, smučanje, tek na smučeh in rolanje, močno obremenjujoči pa npr. tek, aerobika in tenis ... Ko začnete iskati "popoln športni modrček", imejte v mislih:

  • Preden greste nakupovat, izmerite podprsni obseg in obseg prsi. Podprsni obseg narekuje številko modrčka – te se gibljejo od 70 do 105, obseg prsi pa določa velikost košarice – od A do F.
  • Izberite modrček iz hitro sušečega se materiala, ki prijetno in mehko objame prsi. Bombažni modrčki niso dobra izbira, saj bodo, ko se boste enkrat prepotili, ostali vlažni.
  • Velikost prsi določa, kakšen model športnega modrčka potrebujete. Takšen z (plastično) "žico" zagotavlja več opore in je nujen za tiste z večjo košarico, mehki modrčki brez žice so primerni za manjše prsi.
  • Če imate večje prsi, izberite modrček s širšimi in podloženimi naramnicami, ki se zadaj prekrižajo. Prav vsak športni modrček pa naj ima naramnice, ki jih je mogoče uravnavati.
  • Športni modrček poskusite v več velikostih, saj ni nujno, da vam bo prav velikost, ki jo nosite sicer. Športni modrček bi moral biti malce tesnejši kot vaši običajni modrčki. Zapnite ga na srednjo "kljukico" in globoko vdihnite – če to naredite brez težav, je velikost ustrezna.
  • Kar v kabini za pomerjanje roke dvignite nad glavo in z njimi v vsaki smeri desetkrat zaokrožite. Če se športni modrček preveč premika gor in dol, če naramnice niso ostale na svojem mestu ali če vas modrček kjerkoli tišči, iščite naprej.
  • Nagnite se naprej in se z rokami dotaknite tal – prsi v tem položaju ne smejo lesti oziroma kukati iz modrčka.
  • Pred ogledalom tecite in poskakujte na mestu ter opazujte svoje prsi. Če se prsi navzgor/navzdol premikajo za več kot tri centimetre ali če vas bolijo, potem modrček ne nudi zadostne opore.
  • Športnega modrčka nikoli ne naročajte prek spleta, razen če gre za model, ki ga že poznate.
  • Ko ste našli popoln športni modrček, ne pozabite, da ne bo trajal večno. Ko opazite, da ni več dovolj elastičen, ga zamenjajte. Če ga redno uporabljate, bo športni modrček zdržal največ eno leto. Čas za novega je tudi takrat, ko se zredite ali shujšate za nekaj kilogramov ali ko opazite, da modrček prsim ne zagotavlja več zadostne podpore.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.