Magazin > Lepota & telo
49 ogledov

Kako ostati zdrav čez zimo

limona Shutterstock
Se kdaj sprašujete, zakaj ste vi vedno žrtev prehlada, vaša sodelavka pa je kljub bacilom, ki jo obdajajo, zdrava kot riba? Preprosto. Zagotovo upošteva naše štiri nasvete, kako se vsemu temu izogniti in brezskrbno uživati v zimskih dneh.

So smrkanje, kašljanje in glavobol postali stalnica v vašem življenju? Potem nekaj počnete narobe. A dobra novica je, da to lahko z malo volje popravite. Zdravniški nasvet številka ena je še vedno, da se cepite proti gripi, ostalo pa lahko postorite sami. Sledite naslednjim korakom in vaš imunski sistem se bo okrepil hitreje kot lahko rečete imunski sistem.

Spoprijateljite se s svežim zrakom

Splošno je znano, da se je pozimi najbolje zadrževati v zaprtih prostorih, kjer je toplo in udobno, ter da je to najbolje za naš imunski sistem. A dejstvo je, da imamo v notranjih prostorih več stikov z ljudmi in njihovimi bacili. Pobeg na svež zrak zato ne predstavlja le odmora od vseh bacilov, ki krožijo v zaprtih prostorih, temveč tudi krepi naš imunski sistem. Še bolj pa ga boste utrdili, če se boste zunaj kljub mrazu ukvarjali s športom.

Ne pozabite na sproščanje

To je zagotovo zadnja stvar, na katero bi pomislili pri premagovanju prehlada, a sprostitev lahko zelo pomaga pri izboljšanju imunskega sistema. Stres je namreč pogost povzročitelj bolezni, a na to sploh ne pomislimo. Zaradi stresa lahko začnemo zanemarjati prehrano in spanec, kar široko odpre vrata bacilom. Zato poskrbite, da se boste večkrat na teden dobro sprostili in pozabili na vsakodnevne skrbi.

Čiste roke so ključne!

Bacili radi potujejo po zraku, še raje pa s pomočjo dotika, zato imejte čistočo vaših rok vedno pod kontrolo. Predvsem pa se poskušajte čim manj dotikati svojih oči, nosu in ust. Postanite pravi mojster umivanja rok! Navadnemu milu kupite prijatelja, tistega protibakterijskega, svetujemo pa tudi nakup protibakterijskega gela za roke, ki ga lahko nosite s seboj. Omislite si takšnega v majhni embalaži, ki je primeren za v torbico.

Spanec, spanec in še enkrat spanec

Kvaliteten spanec dela čudeže. Ne pomaga le pri lepoti, temveč ima velik vpliv tudi na zdravje. Občasna nesprespana noč vam sicer ne bo škodila, a pogosto pomanjkanje spanca lahko škoduje vašemu imunskemu sistemu. Čeprav velja prepričanje, da je od vsakega posameznika odvisno, koliko ur spanca potrebuje, temu ni tako. Večina zdravnikov se strinja, da bi moral vsak odrasel človek na noč spati vsaj sedem ur, saj krajši spanec kar potroji možnosti za nolezni. A to ne velja za ljudi, ki se pogosto zbujajo in prekinjajo tok spanca. Ta mora biti miren in kakovosten.

Komentarjev 1